Spørsmålet er om vedtaket er gyldig.

Vedtaket ble gjort med knapt flertall i kommunestyret i Stjørdal like før jul. Den borgerlige maktblokka satte fram og stemte for skolesammenslåingen. Arbeiderpartiet SV og Rødt stemte mot.

Ba om lovlighetskontroll

Etter vedtaket ba kommunestyrerepresentantene Joar Håve, Toril Sandvik og Martha Richstad Berbu – alle fra Arbeiderpartiet, om å få lovligheten av vedtaket kontrollert og vurdert.

Opposisjonen mener at et så omfattende vedtak som å endre på skolestrukturen, først må drøftes med de berørte parter som foreldre og ansatte ved skolene. Sammenslåing av skolene lå ikke i rådmannen sitt budsjettframlegg, men ble foreslått av partiene på borgerlig side under behandlingen av budsjettet i formannskap og kommunestyre i desember.

En slik lovlighetskontroll skal legges fram for kommunestyret. Den saksforberedelsen har rådmann Kjell Fosse jobbet med siden budsjettmøtet i kommunestyret like før jul. Rådmannen hadde en utredning klar til kommunestyrets møte i januar. Fosse valgte likevel å trekke saken etter at den var lagt fram for ordfører Ivar Vigdenes (Sp). Rådmannen trakk saken fordi ordføreren kom med spørsmål til utredningen.

Avslo innsyn

Da ba Arbeiderpartiets gruppeleder om å få innsyn i rådmannens første utredning som ordføreren hadde spørsmål til. Håve var redd ordfører Vigdenes drev politisk påvirkning av stjørdalsrådmannen. Begjæringen om innsyn fra Håve, ble avslått av rådmann Kjell Fosse.

Nå foreligger den ferdige utredningen. Lokalpolitikerne fikk sakspapirene forleden. Spørsmålet om lovlighetskontroll, kommer på bordet når kommunestyret samles til nytt møte torsdag kveld.

Rådmann Kjell Fosse innstiller på at saken sendes over til fylkesmannen for legalitetskontroll.

Fornøyd Håve

Det sier Arbeiderpartiets gruppeleder Joar Håve seg godt fornøyd med.

–Det er dette vi har ment hele tida, sier Håve.

Han er glad for at fylkesmannen som uavhengig instans, nå kan se nærmere på om vedtaket som de borgerlige partiene presset gjennom, er i tråd med loven.

Håve presiserer at han ikke godtar avslaget som rådmannen ga om innsyn i det opprinnelige saksframlegget som rådmannen trakk etter å ha vært i kontakt med ordfører Vigdenes. Håve godtar ikke avslaget på innsynsbegjæringen.

I saksutredningen som nå ligger på bordet, skriver rådmannen at er et prinsipp at saker skal behandles på forsvarlig måte av forvaltningen. Forsvarlig saksbehandling krever at en sak er tilstrekkelig opplyst før det blir gjort vedtak.

Berører foreldrene

Fosse peker på at saker som gjelder skolestruktur og eventuelle kretsgrenser for skoler, i stor grad berører foreldre og nærmiljø. Skolens samarbeidsutvalg eller foreldrerådet bør derfor få anledning til å uttale seg når det gjelder vedtak om skolestruktur. Fosse viser også til at samarbeidsutvalget har rett til å uttale seg.

Fosse er usikker på om budsjettvedtaket om å legge barneskolen og ungdomsskolen i Hegra under samme ledelse, er en slik sak. Rådmannen vil derfor la fylkesmannen være overdommer.