Søndag fylte den tidligere generalen og motstandsmannen Reidar Kvaal hundre år. Det ble behørig markert. Ikke mindre enn to ordførere dukket opp hjemme hos Kvaal i Stjørdal. I tillegg vanket det hilsninger fra Kongen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til krigshelten.

Markert på museet

I Holtålen ble også 100-årsdagen markert på Lapwing-museet.

- Reidar Kvaal har en høy stjerne i Holtålen, og ved museet, som Kvaal selv åpnet i 2011, ble det flagget i dag, sier Jan Håvard Refsethås, ordfører i Holtålen. Han var selv i Stjørdal for å gratulere.

- Jeg synes det er spesielt at Holtålens ordfører kommer på besøk med tanke på all

infrastrukturen som jeg gjorde alt for å ødelegge i kommunen, humrer Reidar Kvaal.

Saboterte jernbanen

Den spreke hundreåringen har satt avtrykk i Holtålen. Fra 1943 til 1945 ledet han en motstandsgruppe som ble kalt Lapwing. Formålet var å sabotere infrastruktur slik at tyskerne skulle rammes. En av de mest vellykkede aksjonene var da de ødela en jernbanestrekning på ni kilometer. Det lammet all togtrafikk til Røros resten av krigen.

- De sprengte annenhver skjøt i ni kilometer, og det strides om det er den største eller den nest største sabotasjeaksjonen som ble gjennomført på en jernbanestrekning, forteller ordfører Refsethås.

Han er imponert over Kvaals bravader.

Levde i fjellet i to år

- Med tanke på at han levde i fjellet på rein og ryper i to år, er det nesten utrolig at helsen er så god. Da han åpnet museet i 2011 som 95-åring, kom han selv kjørende, sier ordføreren i Holtålen.

Kvaal selv minnes godt det arbeidet han og de andre motstandsmennene utførte under den andre verdenskrig.

- Vi oppholdt oss lenge i fjellet, og gjorde alt for å holde oss i skjul selv om tyskerne var på utkikk etter oss. Vi hadde god hjelp fra mange lojale i lokalbefolkningen, sier Kvaal.

Overrakte blomster

Sammen med Stjørdals ordfører, Ivar Vigdenes, overrakte Refsethås blomster til Kvaal. Fra før var gavebordet pyntet med hilsener fra både kjente og mer fornemme gratulanter. Kongen og forsvarsministeren var blant dem som sendte sine hilsener.

- I Stjørdal er det tradisjon for at ordføreren kommer på besøk på hundreårsfeiringer. Alle mennesker har opplevd og utrettet mye gjennom et langt liv, men noen har utrettet mer enn andre. Det er spesielt at vi har med oss ordføreren fra Holtålen på denne markeringen, sier Vigdenes.

Nesten for mye

Hovedpersonen selv synes muligens det ble i meste laget. Gratulantene sto bokstavelig talt i kø for å feire den gamle generalen og motstandsmannen.

- Jeg synes det er svært hyggelig, men jeg hadde egentlig bestemt meg for å skrive i avisen at oppmerksomhet frabes. Jeg ble overtalt til å ikke å gjøre det, men jeg angrer litt. Vi får nesten ikke tid til å servere alle som kommer, sier Kvaal.

De som var til stede merket nok ikke så mye til det. Kvaal selv var i storslag, og flinke medhjelpere sørget hele tiden for at kaffekoppene ble fylt opp i leiligheten som oste av varme og gjestfrihet.