Siste gang alle nødetater og vegmyndighetene gjennomførte en større øvelse inne i Helltunellen var i 2012.

- Jeg var ikke med den gang, men denne øvelsen skal være større. Oppslutningen var stor, både fra Malvik og Stjørdal kommune. Jeg vil anslå at rundt 250 mennesker var involvert, sier Harald Inge Johnsen, prosjektleder i Statens vegvesen.

Kollisjon

Onsdag formiddag gikk alarmen inne i Helltunellen. En trailer og en personbil hadde kollidert og det oppsto røykutvikling. I personbilen satt to personer fastklemt. Alle nødetater ble sendt ut for å komme til unnsetning, og folk inne i tunellen ble evakuert for at nødetatene skulle få utført jobben.

- Rundt 150 elever ved trafikklærerutdanningen i Stjørdal var med som statister, både som bilister og busspassasjerer. Elevene var viktig for øke realismen i øvelsen, og i tillegg fikk de anledning til å lære mer om sikkerhet i tuneller, sier Johnsen.

Nye overvåkningskameraer

I løpet av det siste året har sikkerheten i de fire tunellene mellom Stjørdal og Trondheim blitt hevet.

- Vi har laget en ny rømningsvei i Helltunellen og installert rundt 65 overvåkningskameraer som vegtrafikksentralen kontinuerlig overvåker. Dermed går responstiden ned når noe kritisk oppstår. Vi har også satt inn skilt i tunellene for å redusere hastigheten når en ulykke inntreffer. Dermed minsker muligheten for at biler kjører inn i hverandre, sier Johnsen.

- Det er viktig at nødetatene trener og gjør øvelser slik at de kan bruke og utnytte det nye utstyret, sier han.

Brannvesenet måtte skjøre løs taket på den ødelagte personbilen, for å få de fastklemte passasjerene ut. Foto: Frank Skaufel