En kvinne fra Russland som skulle reise fra Trondheim lufthavn Værnes til Spania tirsdag ettermiddag, ble stanset og kontrollert av Tolletaten.

Det viste seg at kvinnen, som er i 40-årene, hadde gjemt til sammen 211.142 kroner i kontanter i bagasjen. I tillegg hadde hun med seg gavekort til en total verdi av 2.400 kroner og 48 narkotiske tabletter.

Hvis reisende skal ha med seg mer enn 25.000 kroner i kontanter på reise, skal dette registreres hos Tolletaten på forhånd. En såkalt valutadeklarasjon. Den russiske kvinnen hadde ikke gjort dette, ifølge politiet.

Vedkommende ble senere overlatt til politiet og avga sin forklaring i avhør.

Prostitusjon

Politiet hadde grunn til å tro at kvinnen opererer som prostituert. Hun har vært i befatning med det tidligere.

– I avhør innrømmer hun at store deler av pengesummen er tjent via prostitusjon, sier etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor. Hun ga ingen opplysninger om hvor hun oppholdt seg mens hun var i Trøndelag.

Det er forbudt å kjøpe seksuelle tjenester i Norge, men det er isolert sett ikke forbudt å selge.

– Men det er ikke lov å tilby og formidle prostitusjon gjennom offentlig kunngjøring. Da snakker vi om alle former for annonsering på Internett, aviser, bladet, plakater og lignende. Vi må finne ut hva som er gjort i dette tilfellet, sier Sparby.

Denne form for offentlig kunngjøring straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Bot på 40.000 kroner

Annar Sparby forteller at kvinnen kom inn til landet fra Spania.

– Det var også dit hun skulle reise tirsdag ettermiddag. Det viser seg at hun har opphold der, sier Sparby.

Den russiske kvinnen er bøtelagt med 40.000 kroner, en bot hun har vedtatt. Hun er siktet for overtredelse av tolloven.

– Det går på valutasmugling. En påtalejurist skal avgjøre om det også skal tas ut siktelse på heleri, og vurdere om det resterende pengebeløpet skal inndras, sier Annar Sparby.

UDI jobbet onsdag ettermiddag med et utvisningsvedtak. Sparby opplyser til Bladet.no at kvinnen blir sittende i arresten til torsdag morgen, før hun mest sannsynlig blir sendt til Spania.