Statoil Tangen står alene for for en produksjon mellom 600.000 og 700.000 fat olje og gass daglig på vegne av partnere i de forskjellige feltene. I følge oljedirektoratet, var Norges totale olje- og gassproduksjon hver dag på 2.037.000 fat olje og gass.

Det gjør at Tangen har ansvaret for like i underkant av en tredjedel av Norges olje- og gassproduksjon.

Ser fremover

–Vi er ikke et kontor som ser en solnedgang her på Tangen. Menneskene hos oss er ressursen som skaper verdiene for å sikre at vi er her i lang tid fremover. Vi gjør grep for å skape vår fremtid her på Tangen, sier Siri Kindem, plassjef for Statoil på Tangen.

Statoils store driftsmiljø i Stjørdal har ansvaret for driften av Heidrun, Åsgard, Kristin og Tyrihans-feltene. De har også ansvaret for en rekke mindre felt i tilknytning til de andre.

Hjernen bak driften

Kindem sier Statoil på Tangen på mange måter er hjernen bak driften i Statoils region for Midt-Norge og nordover, Drift nord.

I tillegg til ansvar for mye av driften av Norges fossile ressurser, driver har statoil et stort prosjektmiljø.

–Vi jobber mye med prosjektarbeid her i Stjørdal.

Antallet ansatte er mellom 800 og 900 her. Det er prosjektavhengig hvor mange det er, og det går noe opp og ned i forhold til hvor mange borerigger vi har under vårt ansvarsområdet, sier Kindem.

Øke effektiviteten

Kindem sier mye av arbeidet på Stjørdal er for å øke effektiviteten i de feltene man allerede har.

–Grunnfjellet vårt er de oljefeltene vi allerede henter ut olje fra. Om vi skal opprettholde dagens oljeproduksjon fremover, må vi finne store volum og få mer ut av de feltene vi allerede driver, sier Kindem.

Kindem sier Tangen ser for seg en norsk oljeproduksjon på tilnærmet samme nivå som i dag frem mot i alle fall 2030, og at vi kommer til å ha en stor og viktig olje- og gassnæring i Midt-Norge i mange tiår fremover.

–Gjennom å få ned kostnadene er vi med på å skape vår egen fremtid. Vi har jobbet lenge med driften og å få ned kostnadene. Det er spesielt bra siden oljeprisen har gått mye ned siden toppen. Dersom oljeprisen går opp kan vi heller høste av det om det skjer, nå øker vi robustheten slik at vi er sikre i lang tid fremover, sier Kindem.

Leter etter nye felt

Det er også et leteprosjekt på gang, som jobber fra Tangen. Der ser man på de fremtidige mulighetene i forbindelse med Statens konsesjonsrunder for å drive olje- og gassvirksomhet i nye områder.

–Det tar oss mellom 10 og 15 år i dag fra vi finner olje under havbunnen til vi henter opp de første oljefatene gjennom produksjon, sier Kindem.

Derfor sier hun det er så viktig at man planlegger allerede i dag for å opprettholde aktiviteten fremover.

Statoil har som målsetning å gjøre nye funn i Norskehavet i Midt-Norge som kan forsvare at man bygger egne oljefelt, eller bygge nye utbygginger i forbindelse med aktiviteten som finnes i dag.

Tilbake til Stjørdal

Selv begynte Kindem begynte som ny plassjef på Tangen i fjor høst. Hun har tidligere jobbet i produksjonsmiljøer i Statoil andre steder i landet.

–Jeg bodde her i Stjørdal for 20 år siden, og har flyttet tilbake nå. Jeg kommer tilbake til et driftsmiljø som står for selve oljeproduksjonen, sier Kindem.

Hun synes det er spennende å komme inn og få lede arbeidet med Åsgard-feltet.

–Åsgard er et felt som har en lang teknologihistorie, og den er drevet herfra. Nylig tok vi i drift andre halvpart av gasskompresjonen på havbunnen, og det er en verdensnyhet, sier Kindem.

Hun kan fortelle at det gjør det mulig å ta ut 300 millioner ekstra fat olje og gass.

–Det er på størrelsen med noen av de mindre feltene vi har i Norge, felt som Goliat og Ivar Åsen, sier Kindem.

Må være i Stjørdal

Stortinget bestemte i 1995 at driften av Heidrun-feltet må ligge på Stjørdal. Statoil ser for seg at feltet har en økonomisk levetid til rundt 2045, så det blir en driftsorganisasjon på Stjørdal minst så lenge det feltet er i drift.

–Vi har ikke bare kontor. Vi har også ansvar og forpliktelser for de som jobber i havet., sier Kindem.

Hun er opptatt av at langsiktigheten i planene på Tangen blir langt nok i arbeidet fremover.

–Ingen arbeidsdag er lik. Jeg bruker mye tid på å snakke med folk og lytte til hva de erfarne ingeniørene her har å si. Det er viktig at vi tenker på området og felt i hele Midt-Norge fremover, og hvordan vi skal forvalte det ansvarsområdet, sier Kindem.

Milliardinvesteringer

Kindem sier det er store beslutninger og innvesteringer som planlegges og følges opp fra Tangen.

–Vi kommer til å bore rundt 6-7 brønner det neste året. Det er snakk om innvesteringer på mellom 0,5 og 1 milliard for hver brønn, sier Kindem.

Hun sier det blir et spennende år fremover med mange viktige beslutninger.