Kjell Inge Brovoll, daglig leder i Blues in Hell, sammenlinger det med å få VM i Rallycross til Stjørdal.

–Hvilken dag! Vinnerne av årets European Blues Challenge ble norske Eric Slim Zahl & The South West Swingers, og så ble vi tildelt generalforsamlingen konkurransen i 2018. Norge står kjempesterkt i europeisk bluessammenheng, sier han.

Under årsmøtet til European Blues Union (EBU) var de 140 stemmende delegatene enstemmige i at Hell får arrangementet for 2018.

Festivaler i mars og september

22 band fra 22 land kommer til Stjørdal for å konkurrere om å bli europamester for bluesband i løpet av den fire dager lange festivalen. I september går Blues in Hell som vanlig.

–Det blir utfordrende med et nytt arrangement i mars. Det blir tøft, men vi skal få til to festivaler på ett år. Arbeidsskissen er allerede lagt, men vi må få mange på banen, sier Brovoll.

2000 bransjefolk

EBU holder årsmøtet sitt i forbindelse med musikkonkurransen. Dermed kommer hele Europas blueselite til Stjørdal og Hell, der de får sett festivalapparatet i aksjon.

–Med stort og smått blir det mellom 1500 og 2000 bransjefolk som kommer til å fylle hotellene i Stjørdal. Ut i fra tilbakemeldingen på årets møte der vedtaket kom, gleder de seg til å komme. Norge i mars er jo litt eksotisk det også, sier Brovoll.

Kompakt festival

Blues in Hell har hatt et langsiktig mål om å få European Blues Challenge til Stjørdal. I fjor så de seg knepent slått under tildelingen av arrangementet i 2017. Da var det Horsens i Danmark som vant i forbindelse med at Aarhus er Europeisk kulturhovedstad i 2017.

–Vi har jobbet hardt med å forbedre søknaden vår etter det. Vi har spisset inn kompaktheten, der det er fem minutter fra flyplass til festival, egentlig fem minutter til alt en måtte trenge. Det er det stor begeistring rundt nå, så vi har truffet godt, sier Brovoll.

Håper å få med seg regionen

Festivalsjefen sier ekstrafestivalen er en kjempemulighet for opplevelsesnæringen i regionen. Han sier det er viktig å få på plass støttespillere som kommunen, regionale og nasjonale kulturordninger.

–Vi skal jobbe sammen for å få folk til å bli igjen for å oppleve Trøndelag i noen dager. I år er festivalen i Toscana. Vi er noen av flere bluesfolk som er igjen noen dager nå. Vertsbyen her er mindre enn Stjørdal. Her ligger det fantastiske muligheter for næringslivet vårt. Vi har mange ideer på skissestadiet, sier Brovoll.

Viser frem Hell til artistene

I dag har Blues in Hell en avtale med EBU om at alle vinnerne av konkurransen kommer til festivalen samme år.

–Vi jobber også ofte med å få flere av de mest spennende deltakerne til festivalen. Det gjør vi også i år, men det er for tidlig å love bestemte navn enda, sier Brovoll.

Han er klar på at å avholde selve konkurransen og bransjefesten på Hell gir en unik mulighet for å vise frem festivalen til hele bransjen, og at det kan bidra til å løfte festivalen enda et hakk videre.

–Vi er kjempeglade for denne muligheten. Nå er det bare å fortsette planleggingen. Tildelingen viser at vi er en viktig brikke i det europeiske blueslandskapet. Det er mye å være veldig glade og stolte av på vegne av Blues in Hell, men ikke minst på vegne av de frivillige fra Stjørdal og omegn som gjør dette mulig, sier Kjell Inge Brovoll.