Det var både glødende sol og glødende taler på torget i Stjørdal 1. mai.

Etter et langt tog med mange paroler, kunne Toril Sandvik fra paviljongen introdusere hovedtaler Snorre Valen (28) fra Oslo, nestleder i SV.

Han benyttet anledningen til å oppildne folk til kamp for regjeringskifte i 2017.

Venstresida må starte kampen nå, og sakene og engasjementet må komme nedenfra, mente Valen.

Vil si "Morna Siv"

Selv er han optimistisk.

- Jeg gleder meg til å si "morna Siv!" valgnatta 2017, sa han, men la til at han ikke hadde tenkt å stille i den samme lebestiftkjolen.

Valen tok i talen et oppgjør med med lunken holdning altfor lenge til skatteparadisene.

- De har vært sett på nesten som en kuriositet. Men skatteparadisene er den største trusselen i vår tid mot demokrati og folkestyre, sa Valen og underbygget dette med tall og eksempler.

Kamp mot paradisene

Han forlangte at Norge må slutte å bidra til å støtte opp under skatteparadiser, fordi skatteparadiser muliggjør noen av de verste lidelser i verden i dag.

- Vet dere hvem som er den største skattesnyteren i Norge? Det er ikke en tvilsom businessmann som driver med skatteunndragelser. Det er Google, fortsatte Valen.

- I 2014 hentet Google ut 1,9 milliarder annonsekroner av det norske markedet. De betalte bare 1,9 millioner kroner i skatt. Dette er penger som er en del av levegrunnlaget til norske aviser. Det er stamfunnsproblem, forklarte Valen.

Handling mot ledighet

Snorre Valen snakket om problemene med arbeidsledigheten, og at det i dag skal være 135.000 uten arbeid.

- Vi må komme med konkrete svar på hvordan vi skal løse dette og flere av utfordrigene i norsk økonomi, sa Valen, som samtidig beskylte dagens regjering for å gjøre lite.

- Det går ikke an, som de tilsynelatende tror, å overlate det til markedet. Det må settes iverk konkrete tiltak, mente Valen.

Han snakket også om hva fagbevegelsen har i fanget. Blant annet havnearbeiderstreken som har pågått siden 2013.

- Og full støtte til de streikende i Fellesforbundet. Dere gjør meg stolt, sa Valen som snakket helt uten manus. Han så ut til å trives på Torget i Stjørdal hvor han fikk applaus flere qanger.

Snorre Valen avsluttet med å ønske folk en fortsatt strålende dag.

- Sola skinner. Gud er venstresosialist, det har vi alltid visst, sa Valen.