– Jeg er bekymret for at det som har kommet fram i media, skal påvirke holdningen til dem som bor på asylmottak, sier rektor Christian Fredrik Kolvik ved Meråker skole.

Han har registrert det det i mediene har kommet fram en god del negativt rundt asylmottak i Meråker, noe han stiller seg uforstående til.

Christian Fredrik Kolvik ser at det kanskje gir noen utfordringer. Men det gir også kommunen nye muligheter. Han syns de som er negative til asylmottak, ser for snevert på det.

Kompetanse

– Dette gir Meråker muligheten til å bygge opp et sterkt kompetansemiljø. Kommunen har både mottak for enslige mindreårige, her er det fast bosatte flyktninger og et ordinært mottak. Dette gjør oss forholdsvis unike her i regionen. Dette åpner muligheter for forskning knyttet til høyskolemiljøet, og det kan bidra til å sette Meråker på kartet, sier han.

Bemanningsbehovet som følger med asylmottak gir også kommunen et større og forsterket fagmiljø som har betydning for kvaliteten på tjenestene innenfor både helse og skole.

Lokaler

Vel kan kommunen ha utfordringer knyttet til lokaler for voksenopplæring. Men ifølge Christian Kolvik har voksenopplæringen behov for nye lokaler uavhengig av asylmottaket.

– Voksenopplæringen har i dag krevende undervisningsforhold i en bygningsmasse som ikke er god. Derfor vil det være framtidsrettet å gjøre noe med det, uavhengig av at det kommer asylsøkere til et mottak i Meråker, sier rektor ved Meråker skole.

Penger

– Kommunens ledelse er bekymret for økonomien. Har du ingen forståelse for det?

– Det følger en god del tilskudd med asylmottak. Undervisningen er for eksempel dekket gjennom egne tilskudd som er øremerket til opplæring, og dette kommer i tillegg til integrerings- og vertskommunetilskudd. Jeg opplever ikke at ressursene til asylsøkere går på bekostning av de øvrige elevene. Tvertimot, det arbeidet vi gjør med statlige midler styrker tilbudet til de andre elevene, sier Christian Kolvik.

UDI

Han skjønner ikke kritikken som har vært rettet mot UDI, Utlendingsdirektoratet, som han mener har opptrådt ryddig og forutsigbart gjennom hele prosessen.

Den endte med at Meråker nå sitter med ett ordinært mottak, Nustadbo, i tillegg til mottaket for enslige mindreårige asylsøkere.

– I etterkant av anbudsrunden gjorde UDI det klart at det ikke ville bli aktuelt med mer enn ett mottak i Meråker med 150 faste plasser og eventuelle opsjonsplasser. Dette er det vi hele tiden har forholdt oss til. Jeg opplever at vi hele tiden har fått god informasjon og hatt forutsigbare signaler å forholde oss til, sier Kolvik, som har vært med i alle møtene mellom kommunen og UDI.

Bemanning

Som rektor er han nå i ferd med å øke bemanningen i tråd med behovet knyttet til Nustadbo asylmottak. For Meråker skole betyr dette fem-seks nye stillinger.

Meråker har som mål å øke innbyggertallet – uten at Christian Kolvik har registrert konkrete tiltak for å nå dette målet i løpet av hans tid i Meråker.

Han trekker også tråder til arbeidet med å få etablert et fengsel i kommunen.

Mobilisering

– Jeg syns det er viktig å ha med seg dette: En kommune som fortsatt ønsker å være egne kommune, må vise evne til å mobilisere, i hvert fall til en viss grad. Om Meråker hadde fått 150 nye innbyggere, måtte den også ha levert kommunale tjenester til disse. Nå får vi testet evnen vår til å mobilisere, og til å håndtere økte behov for tjenester, sier Christian Kolvik.