De ansatte hos Aibel i Stjørdal sitter ikke passivt og venter på nye jobbtilbud. Nå går de førti medarbeiderne sammen om en felles jobbannonse.

Og kampanjen har allerede vakt interesse.

– Mange medier har tatt kontakt, men også noen arbeidsgivere har vist interesse, smiler kvalitetsleder Monica Hærland og maskiningeniør Ivar Bjorøy.

De registrerer at den originale jobbsøknaden allerede har vakt interesse. Det var det de var ute etter.

Positivt miljø

– Vi ønsker å profilere oss som et positivt miljø som søker nye utfordringer, sier Ivar Bjorøy.

De ansatte hos Aibel på Tangen i Stjørdal har alle fått beskjed om at avdelingen skal legges ned. Når august måned er over, må de aller fleste av de førti gjenværende slutte. En måned etter legges hele Stjørdalskontoret ned.

På det meste hadde Aibel 160 medarbeidere og tillegg et tjuetalls eksternt innleide i Stjørdal. Nå er det bare førti igjen. For et år siden flyttet Aibel inn i splitter nye lokaler i Tangen Næringsbygg. Optimismen var stor. Mange Aibel-ansatte valgte å satse på Stjørdal. Noen flyttet hit fra andre steder i landet.

Så kom krisa i oljebransjen. Oljeprisen har stupt. Oljeselskapene kutter kostnader. Markedet for tjenester forsvant. Det går også sterkt ut over konsulentbedrifter av typen Aibel som leverer tjenester til oljevirksomheten.

Godt kvalifisert

Nå er de 40 Aibel-medarbeiderne som jobber i Stjørdal på jakt etter nye arbeidsgivere. Det handler om en gjeng meget godt kvalifiserte medarbeidere. Det gjelder både ingeniører, folk med økonomisk og administrativ bakgrunn. Mange er spesialister på prosjektledelse.

Da Stjørdalens Blad besøkte Aibel tirsdag formiddag, var mange av medarbeiderne samlet på pauserommet for å diskutere framtidsmulighetene. Til tross for et temmelig alvorlig bakteppe, sitter de ikke og depper.

Nå gjør de ansatte et felles framstøt overfor arbeidsmarkedet. De presenterer seg som lyse hoder på jakt etter nye utfordringer. Og da er alle bransjer interessante for Aibel-medarbeiderne.

I tillegg til åpenbare kvalifikasjoner, kan de også skilte med sterk stå-på-vilje. Det illustreres blant annet med et ekstremt lavt sykefravær. Fraværet har vært under 1,4 prosent i snitt de siste ti årene. Og så lavt som en eneste prosent de siste to årene!

Denne lojaliteten og arbeidsiveren har alle her innebygget i ryggmargen, sier Monica Hærland.