Tingretten har også kjent oppsigelsen av læreren ugyldig. I dommen retter tingretten sterk kritikk mot måten Stjørdal kommune som arbeidsgiver har håndtert oppsigelsessaken på.

Belastende

Retten legger til grunn at oppsigelsessaken har gitt læreren en stor belastning over mange år. Også begrunnelsen for den usaklige oppsigelsen har vært særlig belastende for læreren, mener retten.

Læreren ble ansatt i en skole i Stjørdal for snart ni år siden. I 2012 fikk hun advarsel fra rektor som gikk på hennes opptreden som lærer. Forholdet til lærerkollegene ble stadig dårligere. Også elever skal ha klaget.

Fra 2012 opplevde læreren at forholdene til kollegene ble mye verre. Hun følte seg også overvåket av kolleger og rektor som la vekt på å finne feil hos henne, mente hun. Rektor og kommunen mente kvinnen var uegnet som lærer. Hun ble derfor oppsagt i 2015.

Læreren mente oppsigelsen var usaklig og gikk til sak mot Stjørdal kommune. Oppsigelsen ble behandlet i tingretten nylig.

Fikk de andre mot seg

I retten beskrev rektor og kolleger samarbeidsforholdene til læreren som stadig vanskeligere.  Rektor gjorde rede for hvilke tiltak arbeidsgiveren hadde truffet for å bedre på forholdene.

Læreren forklarte at hun opplevde at hun ganske fort fikk de andre kollegene mot seg. Hun fikk ord på seg for å være «umulig» å samarbeide med. Hun opplevde at nye kolleger ble «advart» mot henne så fort de startet ved skolen.

Læreren fortalte også at hun opplevde å bli overvåket av rektor og de andre lærerne ved skolen hun jobbet. Forholdene ble etter hvert så ille at læreren ble sykemeldt. Hun var sykemeldt så lenge at hun til slutt mistet lønna og måtte gå på arbeidsavklaringspenger fra NAV.

Læreren sa seg etter hvert villig til å bli omplassert, men kommunen varslet at de ikke hadde noen passende jobb til henne. Hun ble til slutt tilbudt jobb som renholdsassistent. Da hun avslo, kom oppsigelsen.

Arbeidsgivers ansvar

I domspremissene legger tingretten mye av ansvaret for de vanskelige arbeidsforholdene ved skolen på rektor og kommunen som arbeidsgiver. Slik fikk misnøyen fra kollegiets side med læreren bare vokse.

Retten konkluderer med at ankepunktene mot læreren framstår som svært lite konkrete ut over et par konkrete episoder som er dokumentert. Retten erkjenner at læreren har hatt utfordringer med å fungere. Men slik saken står, kan ikke retten se at kommunen har dokumentert tilstrekkelig at lærerens faglige nivå ligger markert under hva som kan forventes.

Urimelig

Retten er klar på at oppsigelse ikke framstår som naturlig eller rimelig. Tingretten skriver i dommen at terskelen for oppsigelse er høy. Det gjelder særlig i de tilfellene der arbeidstaker egnethet i jobben er grunnlaget.

– Da kreves det klar dokumentasjon på at egnetheten er vurdert på et saklig og dokumentert grunnlag. Det er det ikke her, konkluderer tingretten.