– Dette er utfordringer vi diskuterer på jobb, sier Jan Petter Wigum om debatten som har rast etter at bladet publiserte en video laget av Salbergs Trafikkskole. Han støtter forøvrig det som er presentert i videoen.

Saken "Slik skal du kjøre i rundkjøringene" har nærmere 100 kommenterer.

– Jeg synes videoen trafikkskolen har laget er veldig informativ og veldig riktig, sier Wigum.

Han har flere runder tidligere vært lokalavisa og prøvd å forklare hvordan vi skal takle disse "runde kryssene".

Se videoen: Slik skal du kjøre i rundkjøringene

– Både her og ellers i landet kommer stadig nye og mer avanserte rundkjøringer. Mer komplekse trafikkløsninger og endret kjøremønster gjør folk usikre, når regelverket ikke henger med, påpeker Wigum.

Er for vage

– Ved trafikklærerutdanninga får stadig henvendelser fra personer om rundkjøringer. Derfor har vi nå koblet på vår jurist som har utarbeidet en quide som tar for seg tegngiving, plassering og vikeplikt opp imot lovverket, forteller Wigum.

– Hva er fasiten?

Det er ingen egne regler, annet enn trafikkreglene generelt. Det er helt klart et lite problem. Vi bør bli enige om en lik tolkning reglene. Det gjør ikke saken bedre at det sendes ut ulike signaler fra ulike hold. Statens vegvesen er for vag etter min og fleres mening. Forsikringsselskapene de opererer med sine tolkninger, og de varierer til og med innbyrdes.

– Folk kjører som tullinger. Og det til tross for at det er 30-sone

Så det er på tide å få spesifisert reglene i større grad. En presisering kunne vært på sin plass. Debatten her i Stjørdal den senere tiden om rundkjøringer og en tilsvarende debatt i Adresse for litt siden, sier også litt om behovet. Folk blir rett og slett ikke enige, konstaterer Wigum.

– På hvilken måte er ikke Statens Vegvesen klar nok?

– Spesielt på tegngiving opp i mot veitrafikkloven. De tolker for vidt, og det bidrar bare til forvirring.

– Gjør noe med skilting

Skilting kan også klargjøre i større grad. Et eksempel kan være økt bruk av påbudsskilt i stedet for skilting som bare anbefaler, mener universitetssektoren.

– Men minst like viktig som regler, når det gjelder rundkjøring, er at de krever et høyt aktsomhetsnivå hensynsfull kjøring og avpassing av farten. Rundkjøring krever samhandling og et stort føreransvar. Ansvaret her står helt klart beskrevet i veitrafikklovens hovedparagraf 3 avslutter Jan Petter Wigum.

Du kan se instruksjonsvideoen for rundkjøring nedenfor: