OPPDATERING: Partene i bussoppgjøret forhandlet flere timer på overtid før de ble enige. Riksmekleren melder på sine nettsider at partene har kommet til en enighet, slik at det ikke blir noen streik.

Bussene i Trondheim og flybussene mellom Værnes og Trondheim var blant de som kunne bli hardt rammet av en konflikt.

Forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt, og partene forhandlet videre uten at de satte noen ny frist for å bli enige.

– Morgenbussene kjører som normalt inntil ny beskjed blir gitt, sier kommunikasjonsansvarlig Ida Langdalen Kristiansen i Yrkestrafikkforbundet til NTB etter midnatt.

Rundt klokka 6.30 torsdag morgen satt partene fortsatt i forhandlinger, før de ble enige.

Kunne Rammer flytrafikken

Dersom det ble streik, ville den også få konsekvenser for flytrafikken. Sjåfører på busser mellom passasjerfly og terminalene på Oslo lufthavn er blant de 1.510 som ville bli tatt ut i streik i første runde. I tillegg ville busstrafikk til og fra Oslo lufthavn og flyplassene i Bergen og Trondheim rammes.

Ved en streik ville også all rutekjøring i Trondheim sentrum stanse. Det samme gjelder Kystbussens rute Kristiansand – Haugesund – Stavanger – Bergen og rutene til Norgesbuss på Østlandet. I tillegg ville rutene til Unibuss Ekspress bli rammet.

12.000 sjåfører

Bussoppgjøret omfatter de fire fagforbundene Yrkestrafikkforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet og Jernbaneforbundet, samt de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Forbundene organiserer over 12.000 bussjåfører, og i første omgang vil altså rundt 1.500 av disse bli tatt ut i streik.

Sjåførene mener arbeidsgiverne bryter en ni år gammel avtale om at bussjåførene skal ha opptrapping til et lønnsnivå på linje med industrien. I tillegg krever sjåførene klare retningslinjer for arbeidsdagen. De hevder at de blir utsatt for knallharde rutetider med få pauser.

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO transport understreker at de ikke kan gi bussjåførene mer enn andre grupper.

– Vi har tilbudt våre motparter det samme oppgjøret som andre har fått, og som andre grupper har akseptert. Vi har ingen grunn til å gå høyere med bussjåførene enn det andre grupper har fått så langt i årets oppgjør, sa Stordrange til NTB mandag (©NTB)