– Det er ikke noe bra det vi har funnet. At det er så mye søppel. Vi fant store ting.

Det forteller Levi René Nilsen, en av elevene som deltok i ryddeaksjonen onsdag.

Lærer av elva

Hegra barneskole har arbeidet med elva som tema over et skoleår, gjennom undervisningsplattformen «Elva som pedagogisk ressurs». Den er utviklet av to lærere ved skolen, i samarbeid med Naturfagsenteret i Oslo, samt Nord universitet. I forbindelse med den nasjonale strandryddedagen som er 7. mai, ble det bestemt at elever og voksne ved skolen skulle ha en elveryddedag også.

–Vi har ryddet nordsiden av flere vald, Avelsgaard/Kringen, Hembresøra og Torpet, samt «Hegresbekken». Den har skolen har adoptert og restaurert via fylkesmannen, forteller Jørgen Korstad.

Sammenhenger

– Jeg synes ikke det er bra med skrot og forurensing, for fisken kan dø. Insektene kan dø, og da kan også menneskene dø, sier Levi René Nilsen.

I fjor da Hegra skole hadde ryddeaksjon, plukket de opp ca. 300 kilo. Denne gangen har ryddet et større område, og det ble til sammen nesten 1 tonn.

Forsøpling langs E14

Også de voksne var en smule sjokkert over alt som ligger strødd.

- Bekken går langs E14 og det tydelig at her går ting bare rett ut av bilvinduet. Brusbokser blant annet. Men det er også en del landbrukssøppel og ting som er tatt av vinden. Blant anet mye rundballplast, forteller Korstad.

Ryddedagen ble en fin utedag for skolen, med tid til å kose seg og nyte vårsola.