I en stor artikkel i det nyeste nummeret forteller det amerikanske øl-bladet BeerAdvocate magazine om den lokale bryggertradisjonene som har overlevd i Stjørdal.

Et ukjent mysterium

"Det fins en landlig veistrekning i Norge med 24 gårder og 22 bryggere. Som om ikke dette var sjokkerende bevis nok på hvor viktig hjemmebrygget øl er i Nord-Trøndelag, fins det også fem små såinnhus langs den samme halvannen kilometer lange veien."

Sånn starter journalist Martin Thibault sin artikkel. Skildringen er fra Hognesaunet i Stjørdal.

Han fortsetter med å stille spørsmålet; "Hvordan kan en så sterk bryggertradisjon fortsatt være et ukjent mysterum.  Hvorfor er stjørdalsøl fortsatt ukjent for ølkjennerne?"

Maltølsmaking

Thibault tilbrakte flere dager her i Stjørdal i fjor høst  for å gjøre research til øl-artikkelen, forteller Roar Sandodden. Han var vertsskap for den amerikanskje journalisten sammen med forfatter Lars Marius Garshol og øl-sommeliier (øl-ekspert) Amund Polden Arnesen hjemme på Alstadberg på Skatval, og hjalp blant annet til å organisere en skikkelig maltølsmaking. Det falt virkelig i smak.

- De syntes det var skikkelig moro. Det var spesielt stas at de fikk smake på ordførerens øl, sier Sandodden.

Gjestene så på maltølet fra Stjørdal som noe helt spesielt, noe som også kommer klart frem i artikkelen, der Thibault blant annet beskriver møtet med Svein Nygård på gården i Skjelstadmark og Morten Granås i Hegra. Håvard Beitland og Beitland-gården på Skatval er også omtalt.

Skal selge maltøl i USA

I artikkelen finnes også en oppskrift på maltøl fra Roar Sandodden, som i samarbeid med Jørn Anderssen og Klostergården Bryggeri står bak maltølet Alstadberger, som nå selges på polet. I forbindelse med artikkelen fikk bryggeriet også en bestilling på 1500 liter Alstadberger fra USA, forteller Sandodden.

- De ser på maltøl og bryggertradisjonene som noe veldig kuriøst, men det er veldig stor interesse for lokale tradisjoner som dette. Lars Marius Garshol jobber med en ny bok og der er det blant annet et stort kapittel om maltøl og bryggertradisjonene i Stjørdal, sier Sandodden.

Thibault avslutter sin artikkel med å spå at blant annet Garshol og Arnesen vil være med på å sørge for at stjørdalsøl blir mer kjent. Trolig bidrar han minst like mye selv gjennom artikkelen i det Boston-baserte ølbladet.