- Forvaltningen av laksefangsten er jo ekstremt urettferdig, sier Welde som forsøker å appellere til politikerne.

Han viser til nye tall fra Statisttisk sentralbyrå på fordelingen av kvoter mellom elvefiskere og kilenotfiskere i sjøen.

Få med not

- I fjor var det et godt innsig av laks inn Trondheimsfjorden. Likevel slet mange elver med å oppnå gytebestandsmålet, til tross for at over halvparten av all laksen som tas i elvene settes levende tilbake igjen. Sjølaksefiskerne hadde gode tider. De tok over dobbelt så mye som elvefiskerne, sier Morten Welde.

I 2015 ble det fanget 38.000 kilo laks sjøen i tidligere Sør-Trøndelag, hvorav det meste i Trondheimsfjorden eller områdene rett utenfor. Sjølaksefiskerne i Sør-Trøndelag teller under 100, ifølge Morten Welde.

Fanget like mye

- Sjølaksefiskerne fanget like mye laks i sine kilenøter  iløpet av en måned som 2.500 rettighetshavere og 20.000 lokale og tilreisende fiskerne i Gaula, Orkla, Stjørdalselva og de andre verdenskjente lakseelvene rundt Trondheimsfjorden tilsammen, sier Welde.

Fiskeutvalgslederen i Stjørdal karakteriserer utslagene av kvoter som  "pussig".

- Det er unektelig pussig at de som fisker i elvene og som betaler tusenvis av kroner hvert år for fiskekort og som bruker store summer hvert år på hobbyen vår opplever stadig reduserte kvoter og flere og flere regler som skal begrense fisket, sier Welde.

Setter tilbake

- Vi setter tilbake de fleste laksene vi tar og må tenke oss godt om før vi slår i hjel en laks. Vi driver kultiveringsarbeid og setter ut titusenvis av yngel hvert år. Vi driver biotopforbedrende tiltak og nedlegger en betydelig dugnadsinnsats for elva. Samtidig kan de som driver kilenotfiske som hobby ta opp så mye laks de vil. De setter ikke ut noen av laksene de tar. De har ingen dagskvote, ingen sesongkvote og bidrar overhodet ingenting til verken kultivering eller forvaltning, fortsetter Welde.

- Vil du at politikerne skal ta fra kilenotfiskerne sine kvoter, eller må kvotene til sportsfiskerne i elvene økes, etter din mening?

- Den samlede beskatningen av laksen er høy nok. Laksen har blitt en knapp ressurs. Kilenotfiske har ingen næringsmessig betydning og gir ingen ringvirkninger til samfunnet for øvrig. Det er på tide å henvise sjølaksefisket til historiens skraphaug.

- Hvilke kvoter er bestemt for laksefiskerne i Stjørdalselva i år?

- For første gang på mange år er fiskereglene uendret fra fjoråret. Det betyr en sesongkvote på seks laks, hvorav tre kan være over 65 cm. Man kan alltids diskutere hvordan regler og kvoter skal være, men jeg er glad for at vi for en gangs skyld slipper endringer og innskrenkinger fra ett år til det neste. Det skaper bare dårlig stemning.