Gården Haugåsmoen ligger på sørsida av Forra  på høyde med Oppvekstsenteret. Bjørnenavnene går igjen i terrenget, og fra gammelt av var det mye bjørn i området. Nå er bamsen på ferde igjen.

- En voksen sau kreperte i sauefjøset og vi fraktet den ut på jordet ca førti meter fra låven og skulle vente til morgenen etter for å grave den ned.

- Men om morgenen var det bare noen ulldotter igjen der hvor skrotten hadde ligget, fortsetter Gudmund Østerås. Spor i marka viste hvor den hadde tatt veien.

- Og torsdag kveld kunne jeg sammen med en nabo se en diger bjørn som tok kveldsmaten sin ved sauekadaveret i skogkanten, vel hundre meter unna gården. Med kikkert fikk vi se bjørnen som slet løs biter av skrotten og forsynte seg.

- Vi kunne betrakte bamsen som tok kveldsmåltidet sitt i halvannen time, før han tuslet i vei.

- Fredag morgen var bjørnen igjen ved kadaveret, men nå var han lei av å ha tilskuere til måltidene sine, sier Østerås.

– Han dro restene av sauen med seg litt opp i lia, og gjemte den bak noen busker slik at han kom ut av syne for oss.

Mye tyder på hannbjørn

- Er det en binne eller en hann som er på ferde?

- Etter størrelsen å dømme er det en hannbjørn. Den holdt hele tiden øye med oss som sto med kikkert ved låvebrua. Den virket svær der den sto.

Ivar Rimul fra Fjelloppsynet har vært her og tatt forskjellige prøver og når resultatet av det foreligger så vet vi mer.

- Hva med sauene som skulle ha vært på beite?

- Dette blir trasig å starte opp beitesesongen med en bjørn som nabo. Vi slipper ikke ut dyra våre når situasjonen er slik, sier sauebonden på Haugåsmoen.

- Vi får vente til situasjonen er mere avklaret før vi bestemmer oss. –I verste fall får vi slakte ned hele besetningen. Det er dyreplageri å la rovdyra få dem.

Fornuftig med innefôring

- Her er det nok ingen tvil om at det er bjørn på ferde, sier Fjelloppsynets, Ivar Rimul.

Han har vært på Haugåsmoen og hentet inn prøver av både av hår og avføring fra dyret.

- Selv om denne bjørnen kan være langt av vei nå, er det nok fornuftig av Østerås å holde sauene inne. Sannsynligvis er bjørnen i Forradal en hannbjørn, men svar på DNA prøvene får vi ikke før det er gått noen uker. Kanskje måneder.

- Kan det bli snakk om å søke om felling?

- Det er ikke mitt bord sier Ivar Rimul.

– Det har også litt med hva prøvene forteller om hva for bjørn dette er.

Dit bort til skogkanten dro bjørnen med seg sauekadaveret, viser Gudmund Østerås. Det er ca hundre meter over jordet, og der sto bjørnen å spiste av sauen , mens han holdt øye med oss. Den virket stor Foto: Arnulf Gresseth