– Jeg er skuffet. Først og fremst på grunn av at innbyggerne i Meråker ikke får sagt sin mening, sier meråkerordfører Kari Anita Furunes like etter at det er klart at Stjørdal ikke signerer intensjonsavtalen med kraftkommunene.

Historisk avgjørelse

– Dette blir et historisk vedtak uansett, sier Tommy Reinås (MDG) fra kommunestyrets talerstol.

I torsdagens kommunestyremøte ble det klart at Stjørdal signerer intensjonsavtalen for å forhandle videre om å etablere en Værnes kommune sammen med Frosta. De signerer ikke den andre intensjonsavtalen med Meråker, Tydal og Selbu.

Tvil tvang fram valg

– Jeg har gått inn for at vi skal ha alle med. For velgeren på Frosta som skal stemme er det avgjørende å vite om det blir eiendomsskatt i en Værnes kommune eller ikke, sier ordfører Ivar Vigdenes.

Både ordføreren og varaordfører Ole Hermod Sandvik sier at selv om de ikke ser at de to fremforhandlede intensjonsavtalene ikke er kompatible, gjør det at mange er i tvil innbyggerne nødt til å velge en av de to intensjonsavtalene.

Arbeiderpartiet fremmet det samme forslaget de gjorde i formannskapsmøtet i forrige uke. Det var at Frosta skulle inviteres inn i intensjonsavtalen med Tydal, Meråker og Selbu. Samtidig ønsket de at denne avtalen skulle signeres.

Delt flertall

Kommunestyret endte dermed med at de 22 representantene fra flertallspartiene stemte for avtalen med Frosta, de resterende 19 representantene i kommunestyret stemte mot den. Arbeiderpartiets 16 representanter stemte for å vedta intensjonsavtalen med de tre kraftkommunene.

Rødt og Sv stemte mot å vedta begge avtalene. Det var kun Miljøpartiets Tommy Reinås som stemte for å signere begge de to intensjonsavtalene.

Skuffet

– Jeg er skuffet først og fremst på grunn av at innbyggerne i Meråker ikke får sagt sin mening i en folkeavstemning. Vi har et vedtak som sier at dersom det ikke er noen signert intensjonsavtale blir det ingen folkeavstemning, sier Furunes.

Hun sier man ikke kan forvente noen oppslutning om en folkeavstemning når alternativene ikke er reelle.

Blant andre meråkerordfører Kari Anita Furunes (t.v.) og andre representanter fra de berørte kommunene fyler tilhørerområdet i kommunestyresalen i Stjørdal. Foto: Jakob Ellingsen