–Soldatene synes det er toppen å få skyte mye. Vi kom fra Sverige sent onsdag kveld og skyter torsdag, fredag og lørdag fra syv om morgenen til syv om kvelden, sier Kaptein Terje Fredriksson, øvelsesleder i Hemvärnet.

Du kan se flere bilder av de svenske soldatene over. Du blar i bildene ved å klikke på bildet eller bruke pilene.

Flott skytefelt

Det er Leksdal skytefelt i Elvran som gjør at svenskene tar veien over grensen for å trene.

–Det er det 360-graders skytefelt og bymiljøene som er hovedmomentene som gjør at vi kommer hit. Enten må vi lengst nord eller lengst sør i Sverige for å finne samme fasiliteter. Her kan vi kjøre mye kortere for å trene på det samme. Dere har et flott skytefelt, sier Fredriksson.

Eneste i landet

Leksdalen er det eneste skytefeltet i landet som har felt der man kan skyte i alle retninger rundt seg.

–Mange benytter seg av skyteanleggene i Leksdalen og på Frigården. Dette er første gang vi får besøk av det svenske heimevernet på denne måten. Skytehus og anlegg for å skyte i sivil bebyggelse er også viktige fasiliteter. Vi har jobbet siden 2007 for å skaffe moderne målmateriell. Det har tatt alt for lang tid å skaffe. Vi får ikke utnyttet muligheten på best mulig måte, sier Ebbe Deraas, sjef for Heimevernet i Trøndelag, HV-12, som har base i Værnes Garnison.

Tett samarbeid

Deraas og Fredriksson forklarer at Heimevernet i Trøndelag, Hemvärnet like over grensen til Trøndelag og et vennskapsområde i Danmark, har hatt felles skytekonkurranser årlig. Svenskene spurte om de kunne komme for å trene i Leksdalen etter at de så skytefeltet i fjor.

–Vi blir bedre kjent med hverandre gjennom øvelsene. Dette samarbeidet skjer innen rammene av den nordiske forsvarssamarbeidsavtalen. Fredag sendte jeg en tropp fra innsatsstyrken Rype til Østersund for å øve med feltbataljonen der for første gang, sier Deraas.

Bekjemper etnisk rensing

Et av scenariene svenskene øver på, er at den bebygde landsbyen i skytefeltet trues av fiender som skal etnisk rense landsbyen. Innsatsstyrken skal sikre landsbyen og forsvare seg mot styrken som kommer fra nord.

Tanks skal bekjempe med anti-stridsvognvåpen, og man skyter mot fiendene på den andre siden av elva. De må ikke få krysse broa.

Soldat åtte dager i året

Rickard Gottarp er soldat minst åtte dager i året. Hemvärnet består bare av frivillige, som forplikter seg til tjeneste minst åtte dager i året, mer etter avtale.

–Jeg jobber som lærer til vanlig. Jeg utvikler meg som leder med å være med i Hemvärnet. Jeg vil også være med på å gjøre en innsats. I Stjørdal får vi øve sammen og ikke bare stå enkeltvis og tørrtrene, sier Gottarp.

Han sier han tar med seg mange erfaringer tilbake til det sivile livet i skolen.

Mye ammunisjon

–Når de først har tatt turen utnytter de virkelig hele skytetiden, sier Frode Aakerhus.

Han er vert og kontaktpersonen svenskene har forholdt seg til for å utforme treningsopplegget.

–Det er tydelig de satser på mengdetrening når de skyter så mye med skarpt. Alt i alt har de med seg rundt 160.000 skudd, sier Aakerhus.

redaksjonen@bladet.no

74 83 95 00