Med lovforslaget er det tatt et stort, formelt skritt i prosessen – tre uker og to dager etter avstemningen på Stiklestad som endte med vedtak om å slå de to fylkene sammen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kunne på det hjerteligste gratulere fylkesordførerne i Sør- og Nord-Trøndelag, Tore Sandvik (Ap) og Pål Sæther Eiden (H). De to var invitert til å spise kake, for anledningen pyntet med en skikkelig trønderbart.

Første store endring på 150 år

– Dette er en historisk hendelse. Dette er den første endringen i fylkesstrukturen siden Bergen ble innlemmet i Hordaland i 1972. Og reelt sett er det den første store endringen siden 1860-tallet, sa Sanner.

Det politiske sentrum i det nye fylket vil bli Trondheim, mens administrativt sentrum blir i Steinkjer. I statsråd ble det samtidig bestemt at fylkesmannsembetene slås sammen, slik at det blir én fylkesmann.

Lovforslaget skal nå til behandling i Stortinget, og det er ventet at det blir banket gjennom før sommerferien. Om alt går etter planen, vil de to fylkene bli til ett Trøndelag fra 1. januar 2018.

Danskekongen delte

Fylkesordfører Eiden fra Nord-Trøndelag minnet om at det var danskekongen som opprinnelig delte de to trøndelagsfylkene.

– Han ville ha kontroll på kornlagrene. Nå går kong Harald inn for å samle fylkene igjen. Det er godt å se at kongen mener det er kontroll på kornet, smilte Eiden.

De to fylkesordførerne la begge vekt på at de to fylkene har en naturlig samhørighet, og at prosessen har modnet over lang tid. De mente begge at Trøndelag vil bli styrket som region framover.

Mye arbeid gjenstår

Det er mye som skal på plass fram til fylkene slås sammen fra nyttår 2018. Sandvik og Eidem sier sammenslåingen innebærer mye mer enn et navnebytte.

– Det er snakk om mange tusen ansatte og to politiske nivåer. Vi får en mellomløsning med et rekordstort fylkesting slik at alle de valgte representantene blir sittende fram til valget i 2019. Og så handler det litt om ulike måter å gjøre ting på, litt forskjellig kultur, oppgaveløsning og slikt, sier Eiden.

Trønder-sjela er godt forankret i begge fylker, og det blir ikke noe kultur-krasj mellom nord og sør, forsikrer fylkesordfører Sandvik fra Sør-Trøndelag.

– Byfolk og Trondheim skiller seg ut fra resten. Men innlandsbygder i sør har fellesskap med innlandsbygder i nord. Det samme har kystfolk i sør med kystfolk i nord, sier han. (©NTB)