Stjørdalsordføreren hevder både frostinger og stjørdalinger er tjent med å gå sammen i en kommune.

I en kronikk sendt til Stjørdalens Blad og Frostingen i forkant av folkeavstemningen på Frosta mandag, viser han til en rekke årsaker til at kommunene er tjent med det. Kronikken er en videreutvikling av et lengre innlegg han selv har lagt ut på sosiale medier.

- Jeg skriver ofte kronikker og leserinnlegg, men jeg synes det var på sin plass å gjøre rede for fordelene ved en sammenslåing også for folk i Stjørdal, nå i forkant av det som skjer mandag, sier han til Stjørdalens Blad.

Ble overbevist

Vigdenes sier hans klare inntrykk nå er at sammenslåing vil styrke hele fellesskapet.

- I bunn og grunn tilhører vi det samme laget, har de samme ambisjonene og de samme verdiene, sier Vigdenes.

Han innrømmer at han ikke var overbevist da prosessen om kommunesammenslåing med Frosta startet, men sier det har skjedd underveis.

- Jeg må innrømme at da vi startet prosessen med kommunereform hadde jeg ikke sterke følelser verken for eller mot. Gjennom de prosessen vi har kjørt er jeg overbevist om at det er riktig og viktig å få til en kommunesammenslåing.

Derfor håper han også på et ja i folkeavstemningen på Frosta.

Burde fått stemme

- Burde ikke folk i Stjørdal få si hva de egentlig mener i denne saken?

- Personlig mener jeg det. Det ble fremmet forslag fra mitt parti om folkeavstemning. Det ble nedstemt. Men denne prosessen er likevel ikke udemokratisk. Kommunestyret er folkets valgte representanter. Påtrykket for kommunesammenslåing var kjent før valget, og vi skal håndtere det, sier Vigdenes.

Han sier han tror utfallet av en folkeavstemning i Stjørdal ville vært positivt.

- I alle tilfeller ville min anbefaling vært å stemme for det, sier Vigdenes.

Her kan du lese hele Vigdenes' innlegg om kommunesammenslåing:

Frosta og Stjørdal vil begge bli bedre sammen.

Fredag 20.mai signerte ordfører Trine Haug og jeg intensjonsavtalen om en mulig kommunesammenslåing mellom våre to kommuner. Det gjorde vi i flytårnet på Værnes. Dette fordi flyplassen kan tjene som et symbol på den vekstkraft og framtid som en ny Værnes kommune vil representere. Begge ordførere er enige om at det er en god avtale. Dette selv om den personlige konklusjonen om hvorvidt man til syvende og sist bør slå seg sammen kan være ulik.

Jeg mener at en større og sterkere Værnes kommune klart vil bidra til bedre tjenester for innbyggerne i begge dagens kommuner. Dette gjør jeg ikke minst basert på historiske erfaringer fra Stjørdals egen nære fortid.

Et større fagmiljø med økt samarbeid mellom flere spesialister i våre kommuner vil øke kvaliteten overfor innbyggerne. Ikke bare innenfor tekniske tjenester, men også innenfor framtidens eldreomsorg, forebyggende arbeid og mange flere områder. Vi har begge gode tjenester i dag, men vi kan bli enda mye bedre. I Stjørdal har vi flere spesialiserte stillinger vi gjerne kunne tenkt oss, men hvor selv vi er for små i dag.

Økningen i innbyggertall som vi i fellesskap vil få med Frosta er ikke ubetydelig som noen framstiller det som. Vi vil tvert i mot nærme oss en idealstørrelse for kommuner rent befolkningsmessig. Frosta er i tillegg- og i likhet med Stjørdal en effektiv og veldrevet kommune. Det er et ikke ubetydelig poeng. Utgangspunktet er godt. Vi kan lære det beste fra hverandre.

Større ressurser, både menneskelig og økonomisk, kan flyttes fra administrasjon til tjenesteproduksjon: til skole, barnehage og omsorg. Alt dette kan skje mer ubyråkratisk, på flere områder, og med kjappere og mer demokratiske beslutningslinjer enn innenfor rammene av et interkommunalt samarbeid. Et interkommunalt samarbeid er ikke ubyråkratisk og uten ledelsesmessige utfordringer for å si det sånn. Levangerrådmann Ola Stene har på en god måte illustrert hvordan man kan hente ut positive effekter av en sammenslåing på Innherred. Også mellom Frosta og Stjørdal vil vi kunne gjøre det.

Vi vil kunne stå sterkere interessepolitisk. Blant annet for å fronte bedre vei- og samferdselsløsninger. I Stjørdal har det blitt investert 1 million kroner i statlig infrastruktur hver eneste dag de 10 siste årene. Som trøndelags nest største kommune vil vi bli lyttet til. I en sammenslåing mellom Stjørdal og Frosta vil den i dag alt for dårlige fylkesveien fra Frosta til E6 måtte ha en selvskreven prioritet. Derfor er den også gitt prioritet i intensjonsavtalen. Og når tunnelen gjennom Forbordsfjellet kommer vil vi knytte oss enda tettere sammen. Om jeg reiser fra dagens Stjørdal rådhus vil jeg i framtiden være i Frosta sentrum på mye kortere tid enn det jeg trenger for å komme meg øverst oppi Forradalen.

Slår vi oss sammen nå, vil vi også få 45 millioner kroner i engangsstøtte. Samtidig vil vi unngå kutt i de årlige overføringene fra staten. Slår vi oss derimot sammen senere, vil vi måtte bære med oss disse kuttene, og ikke få denne engangsstøtten. Dette er- og skal ikke være det viktigste punktet. Allikevel, om man er enig eller uenig i denne statlige politikken: mener man at en ny Værnes kommune uansett representerer mange muligheter - ja, da er iallfall det rette tidspunktet å gjøre det på nå.

For å få til et bedre tilbud må vi også funksjonsfordele administrative tjenester. Publikumskontakt og fysiske henvendelser vil uansett kunne skje på det nærmeste rådhus. I vår voksende kommune skal det for øvrig være like mange arbeidsplasser på Frosta rådhus som i dag. Sammenslått kan vi allikevel organisere oss bedre. En av de tingene vi skal sørge for er en ny giv innenfor landbruks- og miljøområdet. Landbrukskontoret for hele Værnes kommune vil bli lokalisert på Frosta. Frostingene har en guts innenfor landbruksnæringen som vi Stjørdalinger kan lære av. Om vi kommunalt har lyktes med å styrke dette området på Stjørdal de senere årene, så vil dette steget representere en ytterligere forbedring.

På samme måte som skole, idretts-  og omsorgstilbud er videreutviklet og forbedret i Hegra, Skatval og Lånke etter sammenslåingen i 1963, så vil dette også skje for Frosta. Og Stjørdal vil på sin side få Frosta med seg på laget i vår klare målsetting om å være en annerledeskommune. Om å ta hele kommunen i bruk, med et sterkt sentrum - og levende bygder. Dette vil være en styrke for hele Værnes kommune. Ikke bare byen vi bygger til alles fordel på Stjørdal; men for Sona, Forradal og Elvran, som for Tautra, Småland og Nordbøgda.

Av alle 23.311 innbyggere i Stjørdal som er født og oppvokst i dagens kommune, er jeg den som er født og oppvokst aller lengst unna Stjørdal rådhus. Mitt vitnesbyrd er uomtvistelig: våre gammelkommuner og grender har vært tjent med sammenslåingen av 1963. Størrelsen vi ble gitt har vært en styrke for oss. Lokomotivet Stjørdal ER en styrke for oss. Framtida møter vi sterkere. Identiteten har vi beholdt.

Noen spør om nærhet til beslutningsprosessene i en ny kommune. Det er også jeg opptatt av. Og la oss slå fast: i dette har det interkommunale tjenestesamarbeidet en svakhet. I en sammenslåing vil derimot de brukerrettede tjenestene være der folk bor, mens vi for plan- og reguleringssaker har avtalt at vi skal ha to planutvalg. På denne måten flytter vi beslutninger om reguleringsplaner og dispensasjoner nærmest mulig befolkningen. Kun frostinger vil sitte i det utvalget som skal bestemme over strandsone og arealpolitikk på Frosta. Stjørdals plankomité har på sin side allerede mer enn nok med saksmengden de har innenfor dagens geografiske Stjørdal. Flere saker her ville bare resultert i økt delegasjon til en ikke-folkevalgt administrasjon. Det er vi ikke tjent med. Sammenslåingen skal og vil styrke demokratiet, ikke svekke det.

Min spådom hva gjelder sammensetningen av kommunestyret vil ellers være at dette blir sterkt representert fra Frosta. Det vil forøvrig være riktig for den nye kommunen, og dermed også for dagens innbyggere i Stjørdal kommune. Hvilke partier tror dere det er som tør la være å nominere en frosting på første- og/eller andreplass på kommunevalglisten sin i 2019? Og hvem vil være mest aktive, og dermed få flest personstemmer av kandidatene lenger ned på partilistene? Partiene vil naturlig nok legge til grunn at frostingene går til valg med en særlig bevissthet om å sørge for geografisk representasjon.

Værnes kommunestyre vil altså bestå av mange frostinger. Dette til tross for forskjellen i antall innbyggere. Et sterkt representert Frosta er bra for likeverdigheten når man slår seg sammen. Det er også bra for oss på Stjørdal av flere grunner. 50 år siden forrige kommunesammenslåing vil vi ha godt av noen ytterligere nye impulser, nye synspunkter, nye ideer, nye måter å se ting på. Veksten som Stjørdal opplever har overbevist oss om at slike ting er svært positivt.

Vi kjenner og stoler på hverandre fordi vi deler en felles kultur og historie. Og enda viktigere: vi deler våre ambisjoner for framtiden! Derfor vil vi også stå sterkere sammen. Vokse mer sammen. Få til mer sammen.

Like mye som vi vil respektere et hvert utfall, er det derfor vi ser fram mot folkeavstemmingen i morgen med spenning. Jeg ønsker alle et riktig godt valg.

Mvh

Ivar Vigdenes

Ordfører i Stjørdal kommune (Sp)