–Jeg har ikke vært i tvil i det hele tatt. Jeg synes det er veldig synd at det skar seg med Levanger kommune. Det var også veldig synd den gangen vi trakk oss ut av sammkomune-samarbeidet, sier Arnt Stavset.

Han har nettopp stemt på om Frosta skal forbli egen kommune eller slå seg sammen med Stjørdal. Det var de to alternativene på stemmeseddelen siden Levanger ikke godtok intensjonsavtalen med Frosta etter mye om og men.

Delte meninger

Ordfører Trine Haug (Sp) sier hun er veldig spent på resultatet av folkeavstemningen, og at spenningen ikke har blitt mindre i løpet av dagen. Flere av de som er involvert i valggjennomføringen deler den oppfatningen.

–Jeg synes det er veldig vanskelig å si noe om resultatet. For 14 dager siden følte jeg at stemningen tilsa at det kom til å bli et klart ei. Forrige uke så det ut som et like klart ja. I løpet av dagen har det gått mye frem og tilbake. Enkelte grupper er klart for, andre klart mot og mange er blandete, sier Haug.

Tror på høy valgdeltakelse

Ordføreren sier det var kø utenfor døren til kommunehuset før valglokalet åpnet klokken ni i dag tidlig. Hun sier det har vært jevn trafikk hele dagen.

–Vi har tro på høy valgdeltakelse. Det har vært jevn trafikk inn og ut av valglokalet det meste av dagen, sier Haug.

Ordføreren forteller at det kom et ekstra stort trykk da bussene fra Stjørdal og Levanger kom med elevene på videregående skole som pendler.

Den siste halvannen timen før valglokalet stemmer er det en jevn strøm av innbyggere som ønskes velkommen til valg. En liten innspurt er det like før klokken slår 20:00.

Bra forhåndsstemming

Ordføreren sier 130 personer forhåndsstemte før valgdagen. Det er hun fornøyd med.

–Det er bra. Seks prosent forhåndsstemmende er respektabelt. Det er også veldig mye folk her nå, sier Haug.

Stort engasjement

Rundt 400 personer har møtt opp på de tre folkemøtene og den politiske debatten før valget. Totalt er det 2114 stemmeberettigede personer i kommunen ettersom ungdommer ned til 16 år har stemmerett i valget.

–Om valgdeltakelsen er så bra som vi tror, skal det nok mye til for at politikerne ikke går for det folket sier. Også vi i Senterpartiet i Frosta, som er mot sammenslåing har sagt klart og tydelig at vi stemmer som folket gjør i kommunestyret.

Skeptisk til hastverket

Stavset sier han er skeptisk til råkjøret mot folkeavstemningen. Det var først fredag morgen intensjonsavtalen ble signert.

–Stjørdal er sikkert en bra kommune det, men det blir helt kunst sånn det ligger an i dag. Å si ja nå blir ikke fornuftig. Vi må tenke oss om i ro og mak. Det er jo naturlig med en sammenkobling til Levanger og eventuelt Verdal. Nå blir det bare hastverk om en avgjørelse som er den viktigste saken for Frosta veldig langt frem i tid, sier Stavset.

Handler ikke om kroner og øre

Et av argumentene for å slå seg sammen med Stjørdal nå er at man da vet hva de økonomiske rammene blir 15 år frem i tid. Og man vil få et engangsbeløp på 45 millioner, beregnet ut i fra forutsetningene Stjørdal og Frosta har for å stå hver for seg.

–Det har liten betydning akkurat hvor mye det blir i kroner og øre. Fordelt på hver innbygger blir det ikke snakk om store beløp uansett. Vi har gode muligheter i fremtiden om vi venter nå. Tenk en kommune med Stiklestad, Munkeby, Tautra og Frostating. Det er en kommune det går an å markedsføre utad. De økonomiske forutsetningene kan forandres etter et par kommunevalg, eller ved et regjeringsskifte, sier Stavset.

I det stemmeopptellingen er i gang, er det mange politikere på kommunehuset som er spente. Ingen tør spå resultatet. Resultatet ventes å være klart rundt kl 22.

Ordfører Trine Haug (Sp) foran kommunehuset, som er valglokalet for folkeavstemningen. Foto: Jakob Ellingsen
Jeg stemmer for sammenslåing av Frosta og Stjørdal kommuner, Jeg ønsker at Frosta skal bestå som egen kommune, eller blank seddel. Slik kunne Frostingene stemme. Foto: Jakob Ellingsen