–Det er spennende å se likheter og ulikheter på hvordan vi leder operasjoner. Både det og å trene i et annet og ukjent terreng gir en ekstra dimensjon i øvelsen, sier Gard Ommedal, som er sjef for innsatsstyrke Rype.

Første gang

Det er første gang soldater, HV-12, deltar i en slik øvelse på den andre siden av svenskegrensa med sine kolleger i det svenske Hemvärnet.

Rundt 30 soldater med befal deltok i øvelsen.

–Vi har hatt et samarbeid over grensen ganske lenge. Det er naturlig å samvirke. Vi kan stå i felles problemstillinger. For eksempel i leteaksjoner i grensetraktene. Bare det er god grunn til å trene og lære hverandre å kjenne, sier Ommedal.

Patruljerte i gatene

Samarbeidet mellom heimevernene skjer gjennom den nordiske forsvarssamarbeidsavtalen etter at sjefene for heimevernområdene på begge siden av grensen har ønsket større utveksling.

En av oppgavene under øvelsen var å patruljere i området.

–Dette er oppgaver som vi gjennomfører troppeprøver med, der vi bruker samme type kjøretøy. Vi fikk gjennomført oppdrag med de samtidig som vi var del av øvelsen, sier Ommedal.

Tatt godt imot

Samtidig som norske heimevernssoldater var i Østersund, var svenske soldater i Stjørdal for å trene på Leksdal skytefelt.

–Svenskene har vist veldig stor gjestmildhet. De har passet på at vi har vært godt inkludert i øvelsen og har fått trent på det vi har behov for, sier Gard Ommedal.

Innsatsstyrke Rype, som har tilholdssted i Værnes Garnison deltok i helga i sin aller første krigsførbansøvelse i Østersund på den andre siden av svenskegrensa. Foto: HV-12