–Dette er utvilsomt en viktig dag for oss alle i begge kommunene. Vi ønsker dere velkommen i en storkommune, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes til de godt over hundre tilhørerne da Frosta hadde politisk debatt om kommunesammenslåing i mai.

Den viktige dagen er 23. mai, «supermandag» der det avholdes folkeavstemninger om kommunesammenslåinger mange steder i landet.

Folkeavstemningen avgjør alt

I Norge har vi kun rådgivende folkeavstemninger. Det vil si at de ikke binder representantene til å stemme likt som folkeavstemningens resultat når de fatter et vedtak i etterkant.

Gruppelederne for Frostapartiene sier alle at de vil lytte til folkets råd i en folkeavstemning. Men enkelte tok forbehold om at resultatet måtte være entydig, eller at valgdeltakelsen kunne bli avgjørende for hvordan de vil stemme i kommunestyret.

–Det er utrolig viktig at folk lar sin stemme bli hørt i en folkeavstemning siden flere partier har snudd standpunkt etter valget. Det er ingen skam å snu når det er mer informasjon som er blitt tilgjengelig, sier Berit Skaslien, gruppeleder for Frosta Arbeiderparti.

Hun er tydelig på at lav valgdeltakelse kanskje betyr at folket overlater avgjørelsen til lokalpolitikerne.

En ordfører for, og en mot

I helga argumenterte stjørdalsordføreren tungt for kommunesammenslåing der Frosta og Stjørdal blir Værnes

I den politiske debatten på Frosta, signaliserte gruppeleder for Frosta Senterparti, Johan Petter Skogseth, at han snakket for hele kommunestyregruppa, ordfører inkludert, da han sa tydelig nei til kommunesammenslåing med Stjørdal.

–Det er muligheter for å bygge ut Værnesregionen-samarbeidet. Alle gruppelederne sa nei før valget. Da ønsket alle at Frosta skulle være egen kommune. Derfor har vi folkeavstemning nå, sier Skogseth.

Signerte avtalen i flytårnet

Der var først forrige fredag det ble helt klart at Frosta skulle ha folkeavstemning. De to alternativene er å stå alene, eller å danne Værnes sammen med Stjørdal. Da intensjonsavtalen ble signert i i flytårnet på Værnes fredag morgen, var det klart at det ble avstemning.

Kvelden før ble det avgjort at Meråker, Tydal og Selbu, som ellers ville gått til valgurnene i dag, ikke fikk noen folkeavstemning etter at Stjørdal bare signerte den ene intensjonsavtalen.

Flertall i kommunestyret

Det er et flertall i kommunestyret i Frosta for en sammenslåing med Stjørdal. Under den politiske debatten i Frosta, signaliserte alle de seks partiene hvor de står i saken om sammenslåing. Med Høyre, Venstre, Krf og Arbeiderpartiet for sammenslåing, og Senterpartiet og Sv mot, er det 10 representanter for sammenslåing, og 7 mot.

Dermed er det duket til et spennende valg i dag, med uvisst utfall og oppmøte. Valglokalene stenger 20:00, og et valgresultat ventes rundt klokken 22:00.

Senest i forrige kommunestyre i Stjørdal sist torsdag, falt forslag om at det burde være folkeavstemning i Stjørdal før en eventuell sammenslåing.

De sier alle at folkeavstemningen blir avgjørende. F.v: Stig Morten Sandvik Skjæran (V), Frode Revhaug (H), Torun Nesse (Krf), Berit Skaslien (Ap), Johan Petter Skogseth (Sp) og Boje Reitan (Sv), alle gruppeledere for sine parti i Frosta kommunestyre. Foto: Jakob Ellingsen