-Ingenting må være uprøvd. Ap i Stjørdal vil fortsatt jobbe for en slik mulighet, sier Håve.

Han innrømmer at han på forhånd anså utfallet av folkeavstemningen på Frosta som helt åpent. Det ble også veldig jevnt.

52 prosent stemte for at Frosta skal fortsette som egen kommune, 46 prosent stemte for en kommunesammenslåing.

- I forhold tl mange andre plasser var oppmøtet veldig bra. Folk har vært opptatt av å gi et signal, sier Håve

- Et klart utfall

Håve spøker med at sammenlignet med de forholdene han er vant til som kommunestyrepolitiker i Stjørdal (der  mange avstemninger ender med stemmetallene 22-19), var det overholdet ikke jevnt.

- Jeg skal ikke forskuttere hva kommunestyert på Frosta gjør, emn utfra oppmøtet og stemmene så var det nei fra innbyggerne til å slå seg sammen med Stjørdal, sier Håve.

- De fikk sjansen til å si hva de mener

Selbuordfører Ole Morten Balstad (Ap) skriver i en tekstmelding til Stjørdalens Blad mandag kveld at han med interesse har registrert utfallet av folkeavstemningen. Han vil imidlertid ikke kommentere resultatet siden det får være Frostas sak.

Så avvisende er imidlertid ikke Meråkerordfører Kari Anita Furunes (Sp).

- Jeg tenker at innbyggerne har vært heldige som fikk si meningen sin. Valgdeltakelsen viser engasjementet som var på Frosta. Det er dumt for Meråker sin del at folk her ikke får si hva de mener, sier Furunes.

På gløtt

Hun holder døren litt på gløtt for videre diskusjon om sammenslåing, også med Stjørdal.

- Det er tatt et valg, det må vi forholde oss til, men vi har et interkommunalt samarbeid som skal fortsette. Og hele kommunereformen er en politisk bestilling.  Vi må forholde oss til de oppdragene vi får fra fylkesmannen og regjeringen, sier hun.

Positivt overrasket

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp), som i forkant av avstemningen argumenterte tungt for en kommunesammenslåing, sier han er gledelig overrasket over at så mange på Frosta stemte for sammenslåing.

- Det er vanskelig å mobilisere til en slik endring. Nå er det opp til politikerne på Frosta å tolke dette resultatet, sier Vigdenes.

Han har tidligere innrømmet at han i løpet av diskusjonene som nå har vært i Værnesregionen har innsett at det kan være riktig med kommunesammenslåing der det ligger til rette for det, og at større kommuner i noen tilfeller gir bedre tjenester for innbyggerne.

- Håve sier Ap vil fortsette å jobbe for en avtale med de andre Værnesregion-kommunene, hva tenker du om det?

- Det overrasker meg ikke. Men er det en lærdom å ta med seg er det at vi skal tenke oss godt om før vi går videre med en sammenslåingsprosess før det er et uttalt ønske fra den politiske ledelsen hos de involverte kommunene om faktisk å slå seg sammen. En sammenslåingsprosess tar mye tid og koster mye penger. Ser vi på resultatet mandag, ikke bare på Frosta, så ser vi at det ikke blir "ja" i folkeavstemning med mindre ordførerne anbefaler det, sier Vigdenes.