– Jeg sto med klingen av et sverd fra vikingtida i hendene!

Det forteller Bjørn Inge Tollefsen fra Hegra. Sammen med stjørdalingen Sivert Lian Opdahl var han ondag kveld sist uke ute på jordene ved Venna i Stjørdal med metalldetektor.

Da pep det i metallsøkeren. De hadde fått utslag på noe som karene betegner som skrot. Noen minutter senere og noen meter lenger inn på jordet pep søkeren igjen.

- Jeg hadde med meg en minispade som graveredskap og da jeg fikk opp gjenstanden var det tydelig å se at dette var noe mer enn skrap.

Pulsen økte

- Jeg må tilstå at jeg fikk en litt hastig hjerterytme der jeg sto bøyd over funnet, en gjenstand som sannsynligvis var1000-1200 år gammel!

- Jeg gjorde et tankesprang tilbake i hundreårene om hvem og hvor og hvordan, fortsetter Bjørn Inge Tollefsen.

- Jeg ble litt tankefull der jeg sto.

Fant mer

Og så fikk Sivert signal på detektoren og kunne grave opp en toskilling med et litt utydelig årstall. Han fant også en ring og noen pilspisser.

- Jeg hadde flyttet meg noen meter innover på jordet, da søkeren ga lyd i fra seg igjen, fortsetter Tollefsen.

- Denne gangen kunne jeg grave opp ei øks som senere er bestemt til å være smidd i vikingetida, en gang i perioden mellom år 800-1100.

Vikingvåpen

- Dette er i et område der det er funnet Interessante ting i fra før, fortalte grunneieren, Brage Røkke. Navnet Håve i nabolaget forteller vel sitt om fortida for stedet.

- Du har hatt fagfolk til å vurdere de siste funnene?

- Vi hadde tilfeldigvis besøk av en arkeolog fra Nordland som kikket på funnene i helga. Hun plasserte både stridsøksa og sverdklingen til vikingetida.

– Nå venter vi bare på besøk i fra fylkesarkeologen for å få en offisiell bekreftelse og en registrering av funnene, tilføyer Brage Røkke.

- Du har verdifulle jorder?

- Det må du bare tro. Men det verdifulle ved funnene er at vi får vite mere om fortida i grenda vår, men rik på penger blir jeg ikke.

Pløyer djupere

- Jordene her er jo undersøkt før. Hvorfor finnes det oldsaker nå?

- Jeg kjøpte meg en ny og større plog for et par år siden, forteller Brage Røkke.

– Jeg pløyer djupere nå enn før, og flere gjenstander kommer til overflaten. Det kan være forklaringen. Ellers er vel leteutstyret bedre i dag enn for noen år siden.

Mye historie under skoa

Både Bjørn Inge Tollefsen og Sivert Lian Opdahl blir ivrige når det blir snakk om hobbyen deres. Å lete etter gamle ting under øverste jordlaget er en meget spennende hobby.

- Det ligger mye spennende under skosålene våre, sier de.

- Jeg fisker ikke laks, men jeg sammenligner funnene vi har gjort med å få en tjuekilos på kroken. Det utløser de samme følelsene!

Her er onsdagens funn samlet på burstrappa. Brage Røkke viser hva som kom til gårds etter onsdagens leting. Her er både stridsøksa og sverdklingen med, og det er mange småting i fatet bak.