Da vil rømt fisk kunne skilles fra vill laks og umiddelbart spores til rettmessig oppdretter.

Landsmøtet krever også at beskyttelsesregimet som ligger i nasjonale laksevassdrag og nasjonale laksefjorder må håndheves slik det foreligger i dag og ytterligere forsterkes når regimet skal evalueres i 2017, heter det i en pressemelding.

Krav om merking

Kravet om merking er nøyaktig det samme som samtlige medlemsbedrifter i oppdrettsorganisasjonen Sjømat Norge forpliktet seg til gjennom et miljøløfte som ble avgitt i 2011. Når forpliktelsene fra oppdretterne ikke er overholdt fem år senere, er det på høy tid at påbud erstatter tomme løfter, understreker Norske Lakseelver.

Stjørdalselva

Det var i mai 2003 at Stortinget bestemte å opprette et særskilt vern for 37 viktige norske lakseelver, med tilhørende beskyttelse av de 21 fjordene de renner ut i. I 2007 ble 15 nye vassdrag og 8 nye fjorder inkludert i ordningen. En av de nasjonale laksevassdragene er Stjørdalselva, og Trondheimsfjorden er nasjonal laksefjord.

Opprettelsen av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder har som mål at laksebestandene i disse elvene og fjordene skal ha særlig beskyttelse mot negative effekter fra andre samfunnsinteresser.

I Stortingsproposisjon 32 fra 2006-2007 heter det at det i nasjonale laksevassdragene ikke vil være tillatt med nye tiltak og aktiviteter som kan skade villaksen.

Ny leder

Under landsmøtet ved Union Scene i Drammen 23. mai, ble Ragnhild Brennslett fra Rana valgt til ny leder for Norske Lakseelver, etter avtroppende leder Nils Pettersen fra Lakselv.