Ungdommen ble dømt til å betale 3.000 kroner i bot fordi han hadde kjørt bilen. Men det hersket for stor usikkerhet om vitneobservasjonene til å dømme 16-åringen for promillekjøring, mente tingretten.

Episoden skjedde i Meråker en junikveld i fjor. Den tiltalte ungdommen kom til Meråker fra Selbu som passasjerer i en bil. De skulle på fest. Først ble det vorspiel i en bolig i Meråker.

Vitne reagerte

Kort tid etter ba ungdommen sjåføren om å få låne nøklene til bilen. Han skulle hente noe i bilen. En kompis ble med ut og de to bestemte seg for å kjøre til bensinstasjonen i Meråker. Den tiltalte ungdommen var klokkeklar i retten på at han ikke hadde drukket alkohol før bilkjøringen.

Bilen kom fram til bensinstasjonen i Meråker. Her reagerte et vitne på bilkjøringen. Vitnet forklarte i retten at bilen kjørte vinglete og fort. Vitnet var helt sikker på at det var ungdommen som var sjåfør.

Vitnet ringte politiet og varslet om det han mente fryktet kunne være ruskjøring. Vitnet fulgte også etter bilen.

Politiet nådde ikke fram til stedet før etter en og en halv time. Da hadde ungdommen startet å drikke både øl og sprit. Han sa i retten at han følte seg beruset. Blodprøve som ble tatt, viste en promille på 1,05. I retten presiserte ungdommen at han startet å drikke etter kjøreturen. Han erkjente derfor bare straffskyld for å ha kjørt bil uten førerkort.

Ikke nok bevis

Retten sier i domspremissene at det ikke kan utelukkes at ungdommen oppnådde denne promillen ved å drikke i tidsrommet etter bilkjøringen. Det var derfor ikke nok bevis til å dømme ham for promillekjøring.

Dommen ble derfor en bot på 3.000 kroner for å ha kjørt bilen uten å ha førerkort. 16-åringen ble også ilagt en sperrefrist på seks måneder fra han blir gammel nok til å kjøre opp til førerkort for bil.