–Første oktober er fristen for oss. Da skal vi oppsummere arbeidet med kommunesammenslåing fra den enkelte kommunen. Vårt oppdrag, som stortinget har gitt, er å gi en vurdering ut fra en helhetlig vurdering av hva som er best for regionen og fylket, sier Hans Brattås, kommunaldirektør hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Han hadde sammen med kollega Alf-Petter Tenfjord, som er direktør hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag kalt inn de fem ordførerne til møte rundt samme bord på Radisson Blu på Trondheim Lufthavn Værnes.

Tilbyr bord for samtale

Det er fylkesmennene som har ansvaret for prosessen om kommunesammenslåing. Brattås sier det har vært mange samtaler mellom ordførerne og fylkesmannen over lang tid rund kommunesammenslåing.

–Vi tilbyr et bord og en mulighet for samtale. Hva som blir innholdet i samtalen får vi se, sier Tenfjord.

Kartlegge ståa

Brattås sier det er veldig naturlig for fylkesmannen å forholde seg til ordførerne som representanter valgt av hele kommunestyrene de representerer.

–Fra fylkesmannens side er det lang tradisjon for å forholde oss til ordførerne. Det er også naturlig at prosessene forankres bredere etterhvert, som for eksempel i regionrådet i Værnesregionen, sier Brattås.

Kollegaen hos rådmannen i Sør-Trøndelag sier de har to punkter på agendaen for møtet.

–Vi spør hvor de egne kommunene står i Værnesregionen nå. Ut fra hvordan kommunene ser på fremtiden, ser vi på fremdriften videre, sier Tenfjord.

Samarbeider om innstillingen

Brattås og Tenfjord er prosjektansvarlige for kommunereformen i de to fylkene. De sier de samarbeider tett om hva de skal anbefale for fylkene.

–I Værnesregionen er det veldig naturlig at vi samordner vår anbefaling i våre tilrådninger i begge fylkene, sier Tenfjord.

–Rollen vår som prosessveiledere er å koordinere hva de forskjellige kommunene gjør på en ryddig måte, sier Brattås.

Sammen sier de at det er for tidlig å si hva de vil råde regionen til, og om det kan være aktuelt å prøve å få forlenget fristen til etter 1. juli.

–Statsråden åpnet for at man kan få forlenget fristen i særskilte tilfeller. Vi for se om det blir aktuelt ettersom samtalene fortsetter, sier Alf-Petter Tenfjord.

De prosessansvarlige for kommunereformen i trøndelagsfylkene, Alf-Petter Tenfjord i Sør-Trøndelag (t.v.) og Hans Brattås i Nord-Trøndelag. Foto: Jakob Ellingsen