Det har vært to befaringer for å se på problemet, og det er planlagt enda en befaring neste uke, opplyser Morten Welde i Stjørdal Jeger- og Fiskeforening.

Elva graver

– Vi får en del henvendelser om det leirfargede vannet i Sone 1. Elva graver mellom Avelsgård og Bjørngård. Dette er dels en naturlig prosess. Historisk har elva alltid gravd seg nye løp og leire er en naturlig del av geologien i Stjørdal, men samtidig er Stjørdalselva svært menneskelig påvirket, sier han.

Fra 1950 til 1980-tallet ble over 800.000 kubikk grus tatt ut av elva og forbygninger, veg og jernbane har låst elva inn i et begrenset løp. Det har ført til at elvebunnen har senket seg opptil 2-3 meter helt opp til Sona og noe mindre videre oppover, forteller Welde.

Vil forverres

–Store deler av elva er i dag preget av leire i sider og bunn. Med mindre det gjøres tiltak for å tilbakeføre masser til elva, vil dagens leire-problemer forverres i framtida, mener han.

SJFF grunneiere, elveeierlaget og NVE har vært på befaring. Nå vurderes tiltak avhengig av tilgang på masse, kostnader og eventuelle geologiske konsekvenser.

–Hvordan er situasjonen nå mot helga?

– Det er muligens noe bedre nå siden det er så lite vann, men når regnet kommer så blir det nok leirelv igjen. I nedre deler er bunnen stedvis dekket av leire. Det er ødeleggende for fiskens gyte- og skjulmuligheter. Vi støtter strakstiltak som kan gjøre noe med den aktuelle situasjonen, men på sikt må vi adressere det underliggende problemet som er den økende mangelen på stein og grus i en stadig større del av elva, sier Morten Welde leder av fiskeutvalget til Stjørdal Jeger- og Fiskerforening.