Det sier stjørdalslensmann og driftsenhetsleder for politiet i Værnesregionen, Marit Helene Stigen. Hun mener i likhet med politimester Nils Kristian Moe at det er nødvendig med en ny struktur i politi-Trøndelag, og tror totalen i Værnesregionen blir bedre med ett tjenestested, eller lensmannskontor om du vil, i Stjørdal.

– Jeg er mest opptatt av hvilke tjenester vi sammen kan gi, i stedet for å tviholde på en lensmann fem dager i uka som fort kan gi en falsk trygghet, sier Stigen.

Kompetanse

Meråkerordfører Kari Anita Furunes er bekymret hvis lensmannskontoret i bygda blir lagt ned. Hun peker blant annet på at lensmannens kompetanse vil forsvinne ved en nedleggelse, og at arbeidet med forebygging vil svekkes.

– Her har kommunen en minst like viktig rolle. Politiets forebyggende tiltak er lite eller ingenting verdt dersom kommunen ikke setter inn sine tiltak, enten om det er alene eller sammen med oss, sier Marit Helene Stigen.

Hun presiserer at hun synes det er bra at ordførere og rådmenn engasjerer seg og melder seg på i dialogen om det nye politikartet i Trøndelag politidistrikt.

– Jeg har forståelse for at Meråker vil ha en lensmann og et lensmannskontor som har vært der i lang tid, og lensmannsrollen står sterkt i hele Nord-Trøndelag. Men vi er nødt til å endre arbeidsmetodikken i takt med samfunnsutviklingen. Tilstedeværelse er viktig, det er vi alle enige om, men et lensmannskontor representerer ingen trygghet i seg selv. Og man trenger nødvendigvis ikke å være god på forebygging med et fast kontor i bygda. Vi ønsker en mer systematisk tilnærming, og at de seks kommunene i Værnesregionen har et likt tilbud med politi, kommunalt og tverretatlig, sier Stigen.

John Paulsby er konstitiuert lensmann i Meråker. Foto: Ivar Værnesbranden

– Vi kan tilby en bedre tjeneste hvis vi styrer riktig kompetanse til de ulike oppdragene, og med et større fagmiljø kan vi møte utfordringene på en annen måte, mener hun, og legger til at politiet har et meget godt samarbeid med Tolletaten på grensa til Storlien.

– Hva med responstiden?

– Meråker har ikke hatt en egen beredskapsordning på 20 år etter at de ble slått sammen med Stjørdal. Med strukturendringen i politiet vil vi få flere ressurser til patruljevirksomhet. Det blir mer politi på veiene, mener Stigen.

Politikontakt

Det er sagt at alle kommuner skal ha en politikontakt, som en slags erstatning for dagens lensmann og lensmannskontor. Denne personen skal være til stede minst én gang i uka.

– Rollen skal utvikles etter behov i dialog med kommunen. Meråker skal ha en fast kontakt som innbyggerne skal forholde seg til. Vedkommende må være offensiv, ha blikket for kommunen og det interkommunale samarbeidet, sier Marit Helene Stigen.

– Må denne personen bo i kommunen?

– Nei, det mener ikke jeg. Da er det langt viktigere at han eller hun er genuint opptatt av faget og at innbyggerne skal ha det trygt. En politikontakt skal også ha et mer utadrettet fokus enn lensmannen har hatt mulighet til.

Politimester Nils Kristian Moe er åpen for innspill før han sender sitt endelige forslag til Politidirektoratet senest 15. desember. Så skal politidirektøren fatte sin beslutning. Denne beslutningen kan igjen påklages av den enkelte kommune til Justis- og beredskapsdepartementet.