–Vi kan integrering. Det er hverdagsintegreringen, de spontane møtene der folk snakker med hverandre som er aller viktigst, sier Hanne Myrvang.

Friviligsentralen har inngått en samarbeidsavtale med Hero for å gi asylsøkerne et møtepunkt og en rask start på integreringen.

Flere innnom

De første asylsøkerne flyttet inn på det desentraliserte mottaket som består av sentrumsnære eneboliger i Stjørdal, og administarsjonsbygget i Kjøpmannsgata 1.

Gradvis kommer det flere, men mottaksleder Eli Storsand sier det skal mye til at alle de 150 plassene fylles med det første.

–Det er veldig artig å få beboere. Flere kommer fortløpende. Det er mye som skal på plass ved ankomsten. Kommunen har vært helt fantastisk imøtekommende, sier Storsand.

Allerede har Frivilligsentralen fått en økning i antall brukere.

–Frivilligsentralen skal være en møteplass for alle. Her møtes vi på tvers av kultur og opphav, og det er da magien skjer. De siste dagene har vi hatt flere brukere, og blitt kjent med mange nye ansikt, sier Myrvang.

Ikke bruker og ansatt

Det er kort vei fra Kjøpmannsgata 1 til Frivilligsentralen i Kjøpmannsgata 8. Myrvang er glad for at mange flyktninger kommer innnom.

–Jeg tror det er veldig viktig med en arena utenfor et kontor der man møtes som bruker og ansatte. Vi stiller ingen krav og er bare medmennesker, sier Myrvang.

Hun sier det kanskje er ekstra viktig med en møteplass når Norge tar ferie om sommeren.

–Vi er åpne hele sommeren. Vi har en oppsving i brukere hver sommer fordi så mye er stengt. I stedet for å sitte alene i en leilighet i et fremmed land, er det en arena for å møte medmennesker, sier sjefen for sentralen.

–Vær nysgjerrig

Frivilligsentralen har samarbeidet flyktningsentralen om integrering over lang tid.

Myrvang sier asylsøkerne som nå har kommet er ressurssterke personer som er som oss.

–Mange av dem snakker veldig godt engelsk. De har virkelig lyst til å lære norsk og bli kjent med oss. Det er mange som har meninger om flykningene som kommer. Vær nysgjerrig, ta kontakt, hils på den nye naboen, sier hun.

Gode samtaler

Myrvang forteller at det er en ekstra ressurs for Frivilligsentralen at de har en ansatt som snakker arabisk.

–Vi hører at det er mange som har opplevd tøffe ting. Man snakker ikke norsk umiddelbart etter at man kommer til et helt nytt land. Man får en helt annen nærhet når man snakker morsmålet. Det er veldig mange gode samtaler rundt bordet for tiden, sier hun.

St. Hans-feiring

Frivilligsentralen skal feire St. Hans i Storvika torsdag.

–Det er ikke bare folk fra andre kulturer. Vi tar med oss barna våre og drar på fest. Vi snakker om hvorfor vi feier St. Hans og våre tradisjoner. Integrering må skje ikke bare i kontortiden, sier Hanne Myrvang.