I tillegg er han dømt til å betale kona 200.000 kroner i oppreisning.

I 2014 rev mannen av kvinnen klærne og tvang henne til å ha samleie, ifølge dommen.

Grov voldtekt

Mannen, som nekter straffeskyld, ble dømt til tross for at politiet ikke har funnet biologiske spor i saken, da retten har valgt å tro på forklaringen til den fornærmede kvinnen.

Statsadvokat Kaia Strandjord sier til Stjørdalens Blad at det ikke er vanlig med så alvorlige voldtektssaker som denne.

- Tingretten har funnet at det ligger skjerpende omstendigheter rundt saken. Det er en voldtekt av en viss varighet pluss at det er fare for smitte av allmennfarlig smittsom sykdom.

Mannen hadde to barn med kona, og de skal ha fått begge barna etter at han ble HIV-smittet. Ifølge kona fikk hun ikke vite dette før like før hun skulle føde det første barnet. Selv hadde han visst det i flere år.

Ifølge dommen har de to forklart seg sprikende om hva som egentlig skjedde. Mannen mener at de hadde ubeskyttet sex frivillig, mens kvinnen sier at han tok kvelertak, var truende og sa at han ønsket å smitte henne med sykdommen. Derfor hadde han ifølge henne ikke brukt beskyttelse, og nektet henne å dusje etter voldtekten. Etter hendelsene ble paret separert.

Vurderer å anke

Den fornærmede kvinnen flyttet fra Stjørdal med de to barna hun hadde med mannen. Ifølge dommen ble hun ikke smittet, men hun måtte ta flere prøver før hun ble konstatert smittefri.

Ifølge Strandjord viser forskning at HIV ikke er så smittsomt så framt du ikke har sår. Dersom voldtekten er grov, øker det dermed risikoen for smitte.

Hun sier at 28-åringen nå vurderer om han skal anke eller ikke.

- I denne typen saker som har strafferamme på mer enn seks år, har han krav på ny behandling ved anke. Når det står påstand mot påstand er det mer regel enn det motsatte at saken blir anket. Vi har forhåndsberammet saken til Frostating lagmannsrett i oktober, sier hun.

Flyttet fra Stjørdal

Den fornærmede kvinnens advokat, Idar Hegsethtrø, sier til Stjørdalens blad at kvinnen har tatt de to barna med seg og flyttet fra kommunen.

- Fornærmede er preget av det som har skjedd og plages fortsatt helsemessig. Hun kan ikke jobbe like mye som før, så det er en stor belastning for henne. Det er klart det vil være en ytterligere belastning for henne å gå gjennom dette på nytt i en ny rettsrunde dersom hvis saken blir anket. Men jeg kan si at hun er veldig lettet over å bli trodd i retten, sier han.

Stjørdalens Blad har ikke lyktes å komme i kontakt med 28-åringen eller hans forsvarer.