Mannen som er i tjueåra, har sittet i varetekt siden han ble pågrepet av politiet i mars i år. De 96 dagene i varetekt blir trukket fra når dommen nå skal sones.

Domfelte kom til Stjørdal i fjor som kvoteflyktning. Han hadde traumer og skader etter krigshandlinger i Syria og problemer med å finne seg til rette i Norge.

Her ble han kjent med en mye eldre kvinne. De to forlovet seg og mannen flyttet midlertidig inn hos kvinnen. Han var tiltalt for flere og gjentatte tilfeller av voldsbruk mot forloveden. Mannen skulle både lugget, truet og tatt kvelertak på henne. Ifølge tiltalen likte han heller ikke kontakten forloveden hadde med andre.

LES OGSÅ: Siktet for grov familievold

Flyktet til naboen

Det hele toppet seg en kveld i mars i år. Tiltalte skulle da ha tatt kvelertak på kvinnen og slått hodet hennes flere ganger i gulvet slik at hun ble påført merker på hals og ansikt.

Kvinnen greide å flykte fra leiligheten under episoden. Hun gjemte seg en tid ute før hun fikk kontakt med og ble tatt hånd om av naboer som umiddelbart varslet politi og ambulanse.

Nektet alt

Mannen nektet straffskyld da han ble framstilt i tingretten forleden. Han bestred ikke at han og forloveden kranglet, men han hadde en helt annen oppfatning og framstilling av forholdet dem imellom.

Ifølge tiltalte var det kvinnen selv som under en krangel truet med å gjøre livet surt for ham fordi han ønsket å gå fra henne. Kvinnen skal ba tatt kvelertak på seg selv og slått seg sjel i hodet. De skadene mannen var påført i Syria, hadde svekket ham slik at han ikke var i stand til å utøve slik vold, forklare han i retten.

Flere vitner ble ført under rettssaken. Det ble også lagt fram rapporter fra helsepersonell som tok hånd om kvinnen. Rapporten fra sykehuset utelukket at kvinnen var så kraftig forslått at det er utelukket at hun kunne ha påført seg skadene selv. Av domspremissene går det fram at tingretten ikke finner noen grunn til å tvile på kvinnen sin forklaring.

Ikke familievold

Aktor hadde vist til lovens skjerpede bestemmelser om familievold. Straffepåstanden var derfor fengsel i ett år og to måneder.

Når domfelte slipper med halvparten, henger det sammen med at tingretten ikke vurderer forholdet mellom de to som familie. De to hadde nettopp forlovet seg og bodde ikke sammen. Mannen ble derfor domfelt etter mildere straffebestemmelser om grov kroppskrenkelse. I formildende retning peker retten også på de personlige og psykiske problemene mannen har etter krigshandlinger i hjemlandet.

I tillegg til fengselsstraffen ble mannen dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisning og erstatning til kvinnen.