Ersgard blir vertsgård for det som skal foregå på Villaksens dag i Stjørdal onsdag 29. juni.

– Det skal bli demonstrasjon av gamle fangstteknikker med garn, not og ruser, forteller Stein Sakshug på Ersgard.

Garn i elva

Ved Ersgard var kommersielt fiske en viktig del av livsgrunnlaget helt til 1980. Ersgard var den gården i dalføret som hadde lettest for å dra på land mye fisk. Det skyldes blant annet en dyp og trang høl som det var lett å fiske konsentrert i da det var tillatt å fiske med garn og andre fangstmetoder, forteller Sakshaug.

– Å vise gamle fangstredskaper i elva er også signal i forhold til det som foregår i sjøen med kilenotfiske, med å si at vi kunne godt ha fisket opp all laksen, vi også, hvis vi hadde fått lov til det i elva, legger han til.

Noe for barna også

Det er elveeierlaget og Stjørdal Jeger- og Fiskerforening som arrangerer Villaksens dag i Stjørdal. De begynner med fiskekonkurranse og grilling. Det blir stor vekt på at dette også skal være noe for barna, sier Sakshaug. Han forteller at fiskekonkurransen blir om å fange levende fisk. Med tanke på barna vil man også prøve å få fange i litt mindre fisk som kan studeres litt nærmere.

Det er tatt laks på 18 kilo

Jan Sakshaug stiller som vanlig opp med utstyr for demonstrasjon og utlån. Jan Sakshaug deler også av sine kunnskaper og lærer bort teknikk.

Les om Rune sagen som får stor oppmerkomhet for stuntet med nakenfisking