– Jeg ønsker å komme hit igjen om et år for å treffe igjen alle sammen, sier Irmi Klinke.

Hun heter egentlig Irmhild og er fra Stuttgart i Tyskland. Hun har bodd et år på Kvislabakken hos Lill Monica Frisk, Tore Morten Remman og to vertsfamiliesøstre. Skoledagen har hun hatt på Ole Vig, hvor hun gikk studiespes. På skolen har hun fått mange venner, selv om det tok litt tid å få kontakt med andre jevngamle.

Lucas Roy (17) fra Bottrop har bodd i Juløyveien hos Hanne Karijord. Han har også hatt yngre "søsken" i vertsfamilien. Han har fullført skoleåret på forskerlinja ved Ole Vig vgs., og også skaffet seg mange nye venner.

–Jeg var heldig med at alle sammen var nye i klassen. Det var ingen som kjente hverandre fra før, forteller Lucas. Han har planer om å tilbake når klassen er russ om to år.

– Fortell om opplevelsen å være utvekslingsstudent i Stjørdal.

–Det beste året i hele mitt liv! Jeg har lært masse. Ikke bare om Norge, men om meg selv. Jeg har lært et helt språk på ett år. Vertsfamilien nektet å snakke noe annet enn norsk fra dag en. Og så har jeg fått mange nye venner. Skoleåret vil ikke bli tellende, men det visste jeg på forhånd. Det var likevel verd det. Et utvekslingsår er alltid noe du kan vise fram, sier Lucas.

–Beste året i hele mitt liv, sier også Irmi. - Men det var vanskelig i begynnelsen. Norske ungdommer er ikke sånn "hei kom her, vi vil gjerne prate med deg". Jeg skjønte ingen ting av det som ble sagt i starten. Men jeg satte i gang med glosebok for tysk-norsk. Etter hvert fant jeg en fast gjeng å være med. De er veldig trivelige, sier Irma som på fritida har spilt både basket i likhet med Lucas. I tillegg har hun spilt volleyball på Skatval.

–Ikke en eneste negativ ting å si om Norge?

– Det et litt mørkt her om vinteren, sier Irmi.

– Og lyst om sommeren Jeg fikk problemer med å sove, sier Lucas.

Irmi Klinke har traineestilling å se fram til hos Volkswagen som økonomiingeniør og elektriker for automatiseringstenikker, forteller hun.Lucas fortsetter med skole og studier. Han har lyst til å bli biokjemiker.

Men hvordan har det vært å ha utvekslingsstudent i familien?

– Det har egentlig vært veldig bra. Jeg har alltid hatt lyst på en skikkelig storesøster. Ei som er mye større enn en selv, sier Maia (11).

–Ta sjansen

– Ta sjansen

– Ta sjansen på å utvide familien et år, sier Solfrid Musum, leder i lokallaget, AFS Nord-Trøndelag.

Nå reiser årets AFS-elever Lucas og Irmhild tilbake til Tyskland, og AFS Internasjonal Utveksling utfordrer nye trønderske familier til å åpne hjerte og hjem. Mange eventyrlystne og modige ungdommene venter spent på å få vite hvor de skal bo fra 19. august, forteller hun. Fire familier i Nord-Trøndelag har bestemt seg og valgt sitt nye familiemedlem, men til nå – ingen i Stjørdal.

– Vi trenger spontane trøndere som kjapt bestemmer seg for å ta sjansen på å ta mot en ungdom. Vi finner lett grunner til at det ikke passer og legger gjerne lista for høyt. Men hiv dere på, oppfordrer Musum.

– Ungdommene skal tilpasse seg oss og vår kultur, lære norsk, hjelpe til hjemme, spise vår mat og delta i vanlige aktiviteter. De skal også gå på vanlig videregående skole, fortsetter Solbjørg Musum.

– Både familier og enslige, kan ta imot AFS-ungdom- aleneforeldre og pensjonister. Du kan ha små, store eller ingen barn. Ja faktisk er små barn i familien de beste norsklærerne. Man trenger heller ikke å bo sentralt i en by, forteller Musum.

Familier som er interesserte i nye utenlandske impulser i sitt eget hjem får selv være med å velge sitt nye familiemedlem.

– Ta gjerne kontakt straks, sier Musum. Hun mener det er mye å vinne.

– Det er så mye positivt å oppleve med dette, og man får utvidet horisonten sin. Ofte knyttes livslange bånd. Kanskje får du selv et nytt og spennende reisemål hos din nye «sønn» eller «datter» etter et år som vertsfamilie,

Fakta om AFS Norge Internasjonal Utveksling

• AFS er verdens største og eldste utvekslingsorganisasjon.

• AFS formidler ungdomsutveksling for elever i videregående skole, fra 16–18 år.

• 140 AFS-elever fra hele verden kommer til Norge i slutten av august. F.eks. Frankrike, Italia, Canada, Thailand, Tyrkia og Japan.

• Ungdommene skal lære norsk.  Et AFS-år varer et skoleår.

• Ingen vertsfamilier eller frivillige får økonomisk støtte, alt gjøres på frivillig basis.