Det var etter en episode i sentrum av Stjørdal i august i fjor politiet bestemte at hunden skulle avlives.

Gikk til angrep

Hunden som er rundt 60 kilo tung, hadde kommet løs og angrepet en annen hund og bitt denne hundens eier. Mannen ble påført skader og kutt på hender og underarm og måtte til legebehandling. Forholdet ble anmeldt til politiet.

Det hadde da kommet flere klager på den aktuelle hunden. Både naboer og andre hundeeiere hadde tatt kontakt med politiet og uttrykt bekymring og frykt for den aktuelle hunden. Også en politibetjent hadde opplevd at han ble truet av den samme hunden som slet seg fra eieren.

I september i fjor fattet Nord-Trøndelag politidistrikt vedtak om at stjørdalshunden skulle avlives. Hundens eier klaget på vedtaket. Klagen ble avvist av politidirektoratet i november i fjor. Hundens eier gikk da til sak mot justisdepartementet. Forleden møttes partene i tingretten.

Vakthund

Hunden er en hannhund av typen dogo canario. Den var tre år gammel da den gikk til angrep på en mindre hund i sentrum av Stjørdal i august i fjor. Rasen blir betegnet som vakthund og kamphund. Hannhundene er sterke og kraftige og kan bli rundt 60 kilo. Dogo canario betegnes av hundeeksperter som veldig krevende. Ifølge tradisjonen skal denne hundetypen ha blitt brukt som kamphund på Kanariøyene der rasen kommer fra.

Hundene har et sterkt vokterinstinkt samtidig som de skal være veldig hengivne overfor sine eiere. Ekspertene mener dogo canario setter store krav til eierne. I Norge har politiet avlivet flere slike hunder.

Vedtak om avliving

Etter episoden i fjor høst, har politiet tatt hånd om hunden. Da vedtaket om avliving kom i september i fjor, ville ikke hundens eier godta det. Han ønsket i stedet å få hunden omplassert hos nære slektninger. Dette ble avvist av politidirektoratet som opprettholdt vedtaket om avliving.

Under rettssaken la hundeeieren fram en underskriftskampanje der til sammen 65 personer signerte på at de opplevde at den aktuelle hunden var trygg. Eieren hadde også latt en hundeekspert vurdere hunden. Eksperten har gjennomført adferdstester og konkluderte med at hunden er litt ulydig og kan virke voldsom i kraft av sin størrelse. Men den viser ingen aggresjon mot mennesker. Eksperten anbefalte at hunden blir holdt under kontroll enten i bånd eller inngjerdet.

Ikke straffe hunden

Eieren beklaget overfor retten at han i enkelte tilfeller ikke hadde hatt kontroll på hunden. Han pekte på at det ikke er unaturlig at hannhunder provoserer hverandre. Han hund prøvde bare å forsvare seg da den ble angrepet av den andre hundeeieren, mente stjørdalsmannen. Han mente også at det var feil å straffe hunden for det som skjedde. Eieren hadde funnet fram til en ny hundevant person som sier seg villig til å ta over ansvaret for hunden.

I sin kjennelse legger tingretten vekt på det faktum at hunden faktisk har gått til angrep og skadet et annet menneske. Retten legger også vekt på at flere andre har varslet om at de føler seg truet av den aktuelle hunden. retten peker på at dersom en hund har angrepet og bitt en gang, øker det sannsynligheten for at hunden kan angripe på ny i en lignende situasjon.

For stor risiko

Tingretten legger til grunn at risikoen for at denne hunden kan skade dyr og mennesker i framtida, er til stede. Tingretten legger også vekt på at den aktuelle hunden fysiologisk sett har egenskaper som utgjør en risiko for dyr og mennesker. Retten peker på at hunden også etter at den har blitt tatt i forvaring, har vist at den vil «ta» andre hannhunder.

Retten peker også på at den hundevante personen som har sagt seg villig til å overta hunden, også har bidratt i oppdragelsen av den aktuelle hunden tidligere uten at det har hatt preventiv effekt på hundens adferd.

Tingretten opprettholdt derfor politiets kjennelse om avliving. Hundeeieren ble også dømt til å betale 62.000 kroner i saksomkostninger.

Hundeeieren har nå fire uker på seg hvis han vil anke kjennelsen fra tingretten.