Onsdag tok Dagmar og Daniel Slungård i Meråker med seg atten unge gutter fra Mottakssenteret til Litjlvollen på nordsida av Feren. Der fikk de cola, pølser og brød og store doser med historie om gammeltida ved Feren.

– Vi hadde ikke spekulert så veldig lenge på dette, forteller Daniel Slundgård. Da jeg fikk ideen om å arrangere en rekke turer for ungdommene ved Mottakssentret nølte jeg ikke med å legge den fram for ledelsen ved senteret.

– Leder Heidi Sandslett omfavnet både meg og ideen nesten før jeg fikk fortalt den ferdig.

– Hva går den ut på?

– Jeg vil ta med meg guttene til historiske steder som for. eks. Stiklestad, Nidarosdomen og Hegra Festning, samtidig som jeg vil bruke ressurspersoner for å gi dem historien omkring. Jeg tror det er meget viktig hvis de unge skal ha en framtid i Norge, at de lærer mest mulig om vår kultur og vår historie. De har allerede vært med på konfirmantundervisningen i Meråker!

Tigger gjerne penger

– Dette koster vel penger?

– Det ligger noen penger for slike tiltak i mottaksystemet. Russen kom med 5000 kr og i tillegg har jeg fått god respons når jeg har spurt om støtte til prosjektet hos bygdefolket.

– Tigger du?

– Jeg er ikke snauere enn at jeg tigger penger for å få til dette, flirer Daniel Slundgård. Jeg er kårkaill på sagbruket og har tid til å holde på med slike ting!

– Hva er ettermiddagens program?

– Første stopp med bussen blir ved tomtene etter Slungårdssaga på Fersdalen. Her var det sagbruk fra 1935 til 1952. På det meste var det omkring femti menn og kvinner som arbeidet her.Vi ser enda fundamentene etter sagbenkene, og brakkene som arbeiderne bodde står her fortsatt. En diger haug med sagflis er ikke forsvunnet.

–Her har jeg fått støtte av Alf Daniel Moen, som har skrevet historien om Fersdalen, og kan det aller meste om stedet.

Positivt

Mens ungdommene lytter forteller Alf Daniel Moen og Daniel Slungård om hverdagen ved sagbruket, om plankeeksport til England, og om hvordan fritida ble brukt. Etterhvert kom det spørsmål i retur. Dette funket!

– Hva synes du om det Daniel Slungård har satt i gang?

Alf Daniel Moen svarer kontant og kjapt slik han pleier.

– Dette er meget positivt. Det er viktig at de unge som kommer til landet kan se at også den eldre befolkningen er interessert i deres ve og vel.

Leder ved mottakssenteret, Heidi Sandslett, var full av lovord over det Daniel Slungård hadde fått i gang.

– Dette er midt i blinken, sa Heidi Sandslett. Jeg ble faktisk litt overrumplet, ja nesten litt stum, over et slikt tilbud til guttene. Det er så bra at de får vite mer om norsk historie, kultur og tradisjoner. Dette gir dem en ballast som er god å ha med seg videre.

På Litjvollen

Så ble det ønsket velkommen til Litjvollen. En perle av en boplass på nordsida av Feren. Dagmar og Daniel Slungård åpnet dørene til romslige stuer og et godt kjøkken.

Og fra kjøkkenet kunne vertinna by på pølser med brød og cola, og kaffe og kaker til de som ønsket det. Her gikk det unna. Og mens verten fortalte om fortida til Litjvollen kunne ungdom med bakgrunn fra Afganistan og Syria slappe av med mat og drikke mens de fikk innpodet historien om bostedet de var samlet på.

Daniel Slundgård (t.v) og Alf Daniel Moen forteller om sagbruksvirksomheten ved Feren. Og ungdommene lyttet.
Fv. Elisabeth Farstad, Heidi Sandslett og Maren Blæstervold Mjelstad alle fra Meråker mottakssenter.