– Uansett parkering i kjeller eller på bakken, parkeringsavgift skal vi ikke ha i Stjørdal sentrum, sier gruppelederen for Frp i kommunestyret i Stjørdal.

Det er en sprudlende lokalpolitiker som ankommer avisredaksjonen i Torgkvartalet før åpningstid. Litt trøbbel med å finne fram i anleggsområdet utenfor kjøpesenteret, men damen ansatt i Jernbaneverket er raskt på sporet. Etter et kort opphold på holdeplassen, Elisabeth Hegseth, Stjørdalens Blads sentralbord, hilser hun med et solid håndtrykk.

– Du har nå gjort unna ditt første år i lokalpolitikken i Stjørdal. Du er gruppeleder for Frp i kommunestyret, en Frp-gruppe på bare to medlemmer. Kan du nevne de fem dyktigste kvinnene i kommunestyret?

– Hvorfor spør du slik, spør hun tilbake, ganske så bestemt. Minner oss om at de menn som så langt i avisas sommerprat har fått samme spørsmål, men kjønnsnøytralt.

– Jeg vil ikke svare på spørsmålet slik du stiller det, sier hun.

– Da er spørsmålet, hvem er kommunestyrets dyktigste?

– Anette Jenssen er flink, hun skulle vært mer synlig. Bjørn Ole Håve fra mitt eget parti er tydelig. Jeg synes at Ivar Vigdenes er god, det samme med Hjørdis Tyholt. Synes jeg sjøl også er ganske god, sier Lian.

Frp - light

– Hva er de to viktigste sakene Frp har fått gjennomslag for, fra sitt program foran kommunevalget i fjor høst, nå det første året i valgperioden?

– Vi fikk fredet eiendomsskatten for fire år. Det var også programfestet. Vi er veldig glade for at alle partier i blokka har blitt med på dette. Det har da heller ikke vært aktuelt for oss å fire i denne saken med så mye som en tomme. Den andre saken må være vårt krav om å få på plass Statlig eldreomsorg som en av forsøkskommunene.

– Var det i flertallsgruppa kamp for å få enighet om nei til eiendomsskatten?

– Det er de som helst ville hatt eiendomsskatt også i blokka, men de må bare gi seg, sier Lian uten å nevne hvem som gir seg.

– Flertallskonstellasjonen i dagens kommunestyre består av de fem partiene, Frp, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Hvem av de fire har en politikk som ligner mest på Fremskrittspartiets?

– Jeg sier til varaordfører Sandvik at Høyre er Frp light. Vi har noen diskusjoner på akkurat dette. Vi har sammenfallende syn på eiendomsskatten, så jeg må si, hadde det ikke vært Høyre så var de FrP light.

– Så Fremskrittspartiet er mest lik Høyre?

– Nei, Høyre er mest lik oss, parerer hun lett og direkte.

– Stjørdal kommune er største eier i Tangen næringsbygg med 35-36 prosent av aksjekapitalen. Tangen næringsbygg konkurrerer i utleiemarkedet med private eiendomsbesittere. Er det Frp-politikk at kommunen skal konkurrere med private aktører i utleiebransjen?

– Her kan vi ikke ha bare det ene eller det andre. Ser dette på samme måte som vi har både private og kommunale barnehager. I begge de her tilfellene mener vi det må være en viss balanse. Dette fordi vi skal ha en viss kompetanseoverføring, vi skal ha konkurranse, skal ikke ha bare det ene eller det andre.

– Private utleiere og kommunen som utleier kan leve ved siden av hverandre?

– Ser ingen motsetningsforhold dette. Det fører bare til at de private må skjerpe seg enda mer. På denne måten får vi de beste tjenestene til innbyggernes fordel, sier Lian.

Kinkig burger

Fordel for innbyggerne, fordel for besøkende i Stjørdal. Tenkte folkevalgte i Stjørdal i de baner da søknaden om etablering av Burger King i Norplastabygget på Tangmoen lå til behandling i de lokale politiske fora? Lokalpolitikerne sa nei til Burger King.

– Burger King ville etablere seg i Stjørdal, tett inntil E6 på Tangmoen. Var også Frp med på avslaget, og hvorfor?

– Dette spørsmålet er litt mer kinkig. Kinkig fordi vi er ja-partiet. Samtidig var det en enstemmig plankomite som sa nei til denne etableringa. FrP har nestlederen i denne komiteen.

– Nestlederen er han du bor sammen med, parti deler dere også?

– Ja. Denne saken kunne ført til en dispensasjon på en dispensasjon, og slik kan vi ikke holde på. Vi må ha ryddighet i arealplaner og områdeplaner, vi skal ta vare på disse. En alternativ lokalisering kunne vært ved E 14.

– Dirigerer du søkeren mot E14?

– Jeg skal ikke dirigere noen. Sier bare at det finnes alternativer til den omsøkte. Prosessen var ellers ikke så ryddig. Det er uttalt fra plankomiteen. Søker har ellers ikke gitt opp sine planer om å lokalisere seg i Stjørdal.

Skolestruktur

– Så var det skole. I høst kommer skolebruksplanen. Vil FrP frede skolene i Flora, Forradalen, Skjelstadmark og Elvran?

– Så lenge det ikke er noe pedagogisk grunnlag for å legge ned disse skolene, ser vi ingen poeng i å gjøre det.

– Sjøl om det koster kroner, så får de eksistere?

– Det tror jeg er en kostnad vi bør ta.

– Vil ungdomsskolen i Hegra overleve etter høstens grundige skoledebatter?

– Det tør jeg ikke garantere. Det viktigste for oss er at ungene har et godt tilbud, uansett hvor det er. Viktig at undervisninga er tilrettelagt, og at vi har en best mulig skole. For Hegra ungdomsskole er det da slik at om skolen har et elevtall som forsvarer videre eksistens, så ser ikke jeg noen grunn for at den ikke skal være der.

– Hvor er grensesnittet for videre eksistens for denne ungdomskolen?

– Her venter jeg med å svare inntil skolebruksplanen foreligger.

Samarbeid

– Hvor er det at Fremskrittspartiets politikk harmonerer mest med Senterpartiets?

Her tar hun faktisk en pustepause, nevner eiendomsskatten. Så peker hun på godt samarbeid mellom lederen i plankomiteen, Rolf Charles Berg, Sp og nestleder Tor Sverre Børseth, FrP.

– Vi, hele gruppa, er faktisk sivilisert og mye enig, og det er ikke slik at partiet med flest medlemmer i kommunestyret tar de fleste seire.

Skal bli tydligere

– Hva er partiets viktigste sak framover i kommunestyreperioden?

– Få eldreomsorgen skikkelig på plass. Vi har også store utfordringer i barnehager og barnevern. Vi vil kjempe for å ta hjem barnevernet fra samarbeidet i Værnesregionen.

– Hvem stopper denne tilbakeføringa?

– Det vet vi ikke. Skal jobbe med denne saken framover. Vet at Høyre har samme tanke som oss. Så dette bør vi prøve å få til.

– FrP sin representasjon i kommunestyret var for to perioder siden på seks representanter. Ved valget i høst er tallet redusert til to. Hvorfor?

– En av grunnene til dette er at vi mistet Ola Morten Teigen. Det tror jeg ga en viss dominoeffekt. Snart tror jeg folk vil se at vi har noe på gang, så vi vil løfte oss.

– Apropos Teigen, har du eller partiet oppfordret Teigen å søke den ledige rådmannstillingen i Stjørdal?

– Det er helt opp til han hva han gjør. Verken jeg eller partiet har oppfordret ham til å søke.

Her legger hun til at hun gjerne skulle sett en kvinne i rådmannsstolen.

– Nå framover da?

– Vi kommer til å kjøre en tydeligere Frp-linje framover. Fra høsten vil stjørdalingene virkelig se hva vi står for. Innkjøringsperioden vår er over, den trengte vi. Nå er vi klare for en større uavhengighet til gruppa vi har vært og forså vidt er i, sier Nelly Anita Lian.