Fra i dag av, skal det endelig bli skikkelig sommer også i Trøndelag og da kommer trangen til å kaste klærne og slikke sol. Men vær forsiktig. Det å bli solbrent legger en demper på stemningen på kort sikt og kan også få alvorlige konsekvenser i det lange løp.

Bruk faktor

Apotektekniker ved Boots apotek Torgkvartalet, Linda Reiten, vet råd og øverst på lista står solfaktor.

– Vi anbefaler aldri å bruke under faktor 30 til barn. De skal gjerne bade mye og dermed er det viktig å passe på å smøre ofte nok. Velg også et produkt uten parfyme. Når det gjelder voksne, vet man gjerne best selv om man tåler mye eller lite sol, men uansett anbefaler vi aldri under faktor 15.

Naturlig beskytter

Hunden har fra naturens side en beskyttelsesgrad som tilsvarer faktor 6, så dermed sier det seg selv at man må noen hakk opp på skalaen for at det skal være noe poeng med det. En solfaktor lavere enn 6 blir selvfølgelig meningsløs, sier Linda.

– Vi har spray som kan sprayes på hodet og dermed beskytte skallen. Dette kan brukes istedenfor hatt og er fint for eksempel for menn som begynner å miste håret.

Drikk vann

Det er svært viktig å få i seg nok veske i varmen.

– Det er ikke bestandig du merker at du er tørst, men dersom du svetter i varmen mister du veske uansett. Derfor er det viktig å drikke mye og ha gjerne med deg en vannflaske når du skal oppholde deg i sola, råder Linda.

Et produkt hun anbefaler dersom man skulle bli dehydrert, er Resorb.

– Resorb er brusetabletter som inneholder elektrolytter. Dersom du blir dehydrert forstyrres elektrolyttbalansen og Resorb gjennoppretter denne. Vi anbefaler bestandig å ha dette preparatet tilgjengelig, særlig på reiser.

Finn skyggen

– Hold deg litt unna solsteiken mellom klokka 12.00 og 15.00. Da er sola på sitt sterkeste og det kan være greit å ta en pause, anbefaler Linda.

– Når det gjelder barn under 1 år, skal de helst ikke være i sola i det hele tatt. Dessuten er det viktig å vite at du må smøre deg, selv om du oppholder deg i skyggen. Solen reflekteres fra overflater omkring deg og finner veien til sårbar og ubeskyttet hud, uansett hvor du er.

Betakaroten

For at huden ikke skal få sjokk når den plutselig utsettes for sol, bør du bruke Betakaroten, mener Gunn Berit Eide, eier av Hardangerfrukt på Torgkvartalet.

– Når den vinterbleke huden vår plutselig utsettes for sterk sol, reagerer den med å bli fort solbrent og kanskje også med soleksem. Dersom du tar betakaroten forebyggende, forbereder du huden og skadene begrenses. Dermed blir du fortere og jevnere brun og brunfargen varer lengre, sier hun, men understreker at man naturligvis må bruke solkrem med høy faktor i tillegg. Dermed burde alt være klart for å gjøre det beste utav dagene som kommer!