– Loke er et familiemedlem. Hunden er ikke farlig i det hele tatt, sier Unni Østmo.

Hun er «bestemor» til hunden som tingretten har bestemt skal avlives. Østmo er oppnevnt til talsperson og snakker på vegne av Lokes familie.

Dom for avliving

Stjørdalingene tapte rettssaken mot politiet forleden. Tingretten slår fast at Loke skal avlives. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig. Det blir den først 14. september. Men familien gjør et klart at de kommer til å anke. De jobber for å få lagmannsretten til å vurdere kjennelsen om avliving på nytt. Familien mener tingretten har vurdert vitneutsagn og beviser helt feil. DE kjenner ikke igjen virkelighetsbeskrivelsen i dommen.

Familien erkjenner at de ikke får beholde Loke. Likevel kjemper de for at dødsdommen blir omgjort til omplassering av hunden. Stjørdalsfamilien bruker nå hundretusener av kroner på å få Loke omplassert hos en annen familie.

Facebook-kampanje

Stjørdalsfamilien får også god støtte fra venner på Facebook. Kampanjen "Redd Loke" passerte i går over ti tusen tilhengere. Hittil har det kommet inn rundt 50.000 kroner til aksjonen som prøver å redde hunden fra avliving.

Hittil har familien brukt oppunder tre hundre tusen kroner i kampen for at Loke skal få leve. Og de er innstilt på å bruke mer. Nå selger familien verdisaker for å finansiere rundene i rettsapparatet.

Gammeldags hundelov

Samtidig er facebookkampanjen «Redd Loke» i ferd med å bli en del av en større kampanje i Norge for å få forandret det folk oppfatter som en gammeldags og urettferdig hundelov.

–Den norske hundeloven er gammeldags og urettferdig mot hundene. Andre land har lover som sier at omplassering av hunder skal prøves før avliving. Slik vil vi ha det også i Norge, sier Unni Østmo.

Samtidig er Loke selv uvitende om alt som skjer rundt ham. Dogo canarien er tatt i forvaring av politiet. Loke er plassert hos Viking.

–Der har han det bra, sier Unni Østmo.

Familien har ikke vært i kontakt med hunden som de oppfatter som et familiemedlem, siden i fjor høst.

–Det som skjedde var et uhell. Loke greide på en eller annen måte å komme løs. Han stakk av og kom i klammeri med en annen hund og eieren. Det beklager vi sterkt, sier Anita Østmo.

Familiemedlem

Familien påpeker at Loke slett ikke er farlig. Barna i familien elsker Loke. Hunden er et kjært medlem av familien.

–Jeg jobber som sykepleier og har hatt med Loke på jobb. Eldre mennesker forguder hunden. Det har vi veldig mange utsagn på, sier Østmo.

Også en hundespesialist har vurdert Lokes adferd. Det skjedde mens hunden var i forvaring hos politiet. Eksperten har ikke funnet aggressive tendenser hos Loke. Hunden blir beskrevet som litt ulydig.

Familien har fått inn til sammen 56 underskrifter fra folk i nabolaget og andre som har vært i kontakt med Loke, og som slett ikke vurderer hunden som farlig.

Episoden der Loke stakk av og kom i klammeri med en annen hund og dens eier, er den eneste.

Ikke kamphund

Stian Rønning Wangberg som er formell eier av Loke, reagerer sterkt på at hunden blir beskrevet som kamphund.

–Loke kom rennende rett hjem etter episoden i fjor. En kamphund ville aldri gitt seg. Den ville stått på til slutten uten å stikke av slik Loke gjorde, sier Wangberg.

Han dokumenterer også med attester fra veterinær at Loke ikke veier 60 kilo, men maks har vært oppe i 48 kilo.

–Loke er egentlig en slank og liten hund – langt fra noen kamphund, sier Wangberg.

Han peker på at denne hunderasen hovedsakelig har vært brukt som gjeterhunder og vakthunder.

Belastning

Stjørdalsmannen som eier hunden som ble angrepet av Loke, har ikke ønsket å stå fram med navn. Han har tidligere uttalt til Trønder-Avisa at det ikke er han som har krevd at Loke blir avlivet.

Mannen har uttalt at han opplever hele saken som en stor belastning. Han ante fred og ingen fare da Loke plutselig kom rennende. Mannen skal ha blitt møtt med ubehagelig utskjelling fra Loke-tilhengerne.