I løpet av høsten vil Stjørdal få samme parkeringsregime ved jernbanestasjonen som innføres i Steinkjer og Levanger. De rundt hundre parkeringsplassene ved jernbanestasjonen blir forbeholdt pendlerne. De som reiser med toget daglig.

Må ha oblat

De som ønsker å bruke parkeringsplassen ved jernbanestasjonen i Stjørdal, må enten ha ukebillett eller månedskort på toget. Pendlerne kan hente parkeringsoblat som knyttes til billettnummeret med SMS og mobiltelefon.

Når den nye parkeringsordningen innføres, vil bare de som har gyldig oblat klistret på frontruta, kunne parkere lovlig ved jernbanestasjonen.

De som parkerer uten gyldig oblat, vil få parkeringsgebyr.

For pendlerne

– Vi er helt nødt til å gjøre noe slik at de som faktisk bruker toget, får mulighet til å slippe til på parkeringsplassen, sier Knut Bjørgvik som er oppsynsmann i Jernbaneverket og har det daglige ansvaret for Stjørdal Stasjon.

Bjørgvik observerer hele tida biler som kan stå og oppta parkeringsplasser ved jernbanestasjonen i Stjørdal i dager og uker i strekk.

Sydenturister

Ansatte i Jernbaneverket hører rykter om at sydenturister som reiser med fly fra Værnes, bruker jernbanestasjonen i Stjørdal som gratis langtidsparkering.

Også andre som ferdes i sentrum av Stjørdal, parkerer gratis ved jernbanestasjonen. De trenger vekk brukerne av toget som de rundt hundre parkeringsplassene er beregnet på.

Det er veldig mange pendlere som bruker tog fra Stjørdal daglig. Mange av disse forteller om at det er vanskelig å finne ledig parkeringsplass.

Kaos

Bjørgvik nøler ikke med å karakterisere parkeringsforholdene ved jernbanestasjonen i Stjørdal som regelrett kaotiske.

Parkeringsepisoder og kaos har også medført flere reportasjer her i lokalavisa Stjørdalens Blad.

Biler parkeres slik at folk ikke kommer fram. Biler stenges inne. Flere ganger har politiet måttet rydde opp når biler har blitt inneparkert på stasjonsområdet i Stjørdal.

Levanger og Steinkjer

Derfor får Stjørdal stasjon nå samme regulering som jernbanestasjonene i Levanger og Steinkjer. Jernbaneverket vil gi fortrinnsrett til de som bruker toget daglig og som har ukes- og månedsbillett på toget.

For dem som har slike billetter, vil parkering på stasjonsområdet koste 50 kroner i måneden.

Stig Herjuaune som er kommunikasjonsrådgiver i Jernbaneverket, forklarer at det er teknologien som gjør det mulig å forbeholde parkeringsplassene ved stasjonene til pendlerne.

Mobiltelefon

Jernbaneverket vil plassere ut kasser med oblater ved parkeringsplassene. Her kan pendlerne forsyne seg og klistre oblaten på innsida av frontruta. Nummeret på oblaten og nummeret på ukes- eller månedsbilletten knyttes sammen ved hjelp av SMS på mobiltelefonen.

Slik vil kontrollørene enkelt kunne sjekke om de som står parkert på stasjonsområdet, faktisk har gyldig billett.

– Hvem skal håndheve parkeringsbestemmelsene på stasjonsområdet?

– I Steinkjer og Levanger har Jernbaneverket avtaler med kommunenes parkeringstjenester. Vi tar nå kontakt med Stjørdal kommune for å se om det er mulig å få til lignende samarbeidsordninger her, sier Knut Bjørgvik.

Foreløpig er det et åpent spørsmål om det blir kommunens parkeringsetat eller et privat parkeringsselskap som får i oppdrag å håndheve parkeringsbestemmelsene ved stasjonsområdet i Stjørdal.

– Når regner dere å være i gang med den nye parkeringsordningen ved stasjonen i Stjørdal?

– Målsettingen er å starte opp i løpet av høsten, sier Knut Bjørgvik.