–Jeg mener abonnentene i Lånke Vasslag må få vannavgift opp mot samme nivå som abonnentene med vann levert av Stjørdal kommune. Det gjelder både for vann, og påkoblingsavgift for nye bygg og hus, sier Erik Bjørgum, gruppelederen for Senterpartiet i kommunestyret i Stjørdal.

Lite engasjement

Bjørgum var ikke på årsmøtet i Lånke Vasslag nylig. Han var på jobb. Forteller han har fått endel signaler og referat fra årsmøtet, og det er på bakgrunn av det han mener avgiftene i Lånke Vasslag må opp.

–For de fleste er det nok slik at så lenge det kommer vann ut av springet, så er det ingen spørsmål om hvor vannet kommer fra, det er ingen bekymringer. Nå ser vi at det er utfordringer for Lånke Vasslag, og det krever engasjement. Vi ser at styret ikke fungerer slik det bør, ikke engang pålegg fra Mattilsynet følges opp. Så situasjonen krever et større engasjement fra abonnentene, og det føler også jeg på, sier Bjørgum.

Det forteller noe når Bjørgum sier at temaet Lånke Vasslag ikke har vært oppe til politisk behandling, ikke engang i Lånke senterparti det siste året.

Ei heller har Lånke Vasslag knap vært tema i kommunale politiske fora, ut over behandlinga i konflikten mellom kommunen og vasslaget som endte i retten med at Lånke Vasslag skal betale kommunen over 2,5 millioner kroner.

To alternativ

–Ser politikeren Bjørgum noen løsning?

–Det er to alternativer, enten en kommunal overtakelse av vasslaget, eller at vasslaget fortsetter, og da ved en fortsettelse må avgiftene opp. Jeg har etter møtet fått vite at omlag 50 prosent av ledningsnettet til Lånke Vasslag har en dimensjon på 2 tommer, mens kommunen har som betingelse for overtakelse av nett at dimensjonen er på 4 tommer. Dette er klart en utfordring ved en kommunal overtakelse, for det vil bety store mengder med privat ledningsnett, sier Bjørgum.

–Du sier her at styret i Lånke Vasslag ikke fungerer godt nok. Hvem gjør noe med det?

–Det var årsmøtet det da, sier Bjørgum, som ikke er oppdatert på om årsmøtet satte på plass et nytt styre.

Tilsist understreker Bjørgum at styret i Lånke vasslag burde vært pålagt å sette opp vannavgifta til sine abonnenter slik at avgifta blir den samme som den Stjørdal kommune har for sine abonnenter.

martin@bladet.no

411 07 891