De 40 ivrige guttene fra 15 til 17 år, lar nemlig ikke en eneste sjanse gå fra seg til å lære mer norsk.

– Målet mitt er å bli petroleumsingeniør og å spille på Rosenborg. Og hvorfor ikke? spør 17 år gamle Abdulhadi fra Afghanistan retorisk.

I likhet med de fleste andre beboere på mottaket, kom han til Hegratunet i februar 2016.

– Hvis vi skal nå målene våre, er det viktig for oss å lære så mange norske ord som mulig, sier han.

Sommerskole

Informasjons- og bosetningsansvarlig ved Hegratunet, Ivar Opheim, forklarer at guttene er inne i en tre uker lang obligatorisk sommerskole.

– Guttene, som er fra Afghanistan, Eritrea og Syria, går vanligvis i egne klasser på Halsen ungdomsskole og i Hegrahallen. Men under sommerskolen foregår undervisningen her på mottaket. Sommerskolen ikke er et krav fra UDI, men et initiativ Hegratunet selv har tatt.

Mest norsk

I løpet av sommerskolen, har guttene mest fokus på det norske språket, men får også undervisning i matematikk og naturfag.

– I dag er de delt inn i tre grupper. Noen er inne og spiller et mattespill, en gruppe er her ute og har språkverksted, mens en tredje gruppe har språkrebus, forklarer Opheim.

– Det er utrolig morsomt å se hvor ivrige de er og de fremviser virkelig en enorm lærelyst. I tillegg til de tradisjonelle skolefagene, skal guttene også gjennom et introduksjons- og informasjonspensum.

– Opplegget består av ti moduler og tar for seg alt fra samfunnsstruktur, til skoleplikt og kvinneroller i Norge, sier Opheim. Hensikten er å gjøre dem mest mulig rustet til å raskt kunne integreres i samfunnet.

Trygt

Guttene har det godt på Hegratunet.

–Det er veldig fint å være her, sier 15 år gamle Hamid fra Afghanistan.

–Det føles veldig trygt og godt.

Han forteller at de nettopp har vært på ferie på Namsskogan og at de har vært og sett på dyrene i familieparken.

– Ulv, bjørn og elg, sier han storøyd.

– Vi har eget fotballag også, forteller Mirwais. Som Hamid er han er 15 år og er også fra Afghanistan.

– Og så spiller vi cricket i Trondheim.

Hegra IL

Opheim kan ikke få rost Hegra IL nok.

– De tok initiativet til å danne Hegratunet fotballklubb og de er også forkjempere for å skaffe besøkshjem til guttene, sier han og forteller at de har fått god respons fra familier som ønsker å knytte til seg en av guttene. De opplever bare positive holdninger i nærmiljøet.

– Vi har aldri oppfattet så mye som en antydning til skepsis fra lokalmiljøet.

Fremtidsplaner

I likhet med Abdulhadi har også de andre guttene planer for fremtiden. Mirwais har lyst å bli politi, mens Hamid vil bli tannlege.

– Er du fra Bergen, spør Abdulhadi Bladets utsendte rogalending.

– Du må snakke trøndersk til oss, vet du, du som er litt vanskelig å forstå!