Det er tingretten som har bestemt at alle fire skal holdes i fullstendig isolasjon med brev- og besøksforbud i to uker. I denne perioden får de siktede heller ikke lese aviser eller se og høre nyhetssendinger i radio og TV.

Fra Litauen

De fire som alle er fra Litauen, er henholdsvis 28, 32, 43 og 48 gamle. Alle er siktet for å ha utført eller medvirket til grov kroppsskade som førte til at en person mistet livet. Alle de fire nekter straffskyld.

Det var natt til 9. juli en mann i tjueåra ble funnet død ved en bålplass i skogen i Lånke. Det var en av mennene som nå er siktet i saken, som varslet fra til AMK-sentralen. Avdøde var påført skader som kan ha ført til at han døde.

Identifisert

Av dødes foreldre kom i forrige uke fra Litauen til Trøndelag. De gjennomførte en identifikasjon av avdøde. De ønsker å bringe avdøde hjem til begravelse i Litauen.

Avdøde og de fire siktede var jobbet i Stjørdal. De fire var ansatt i et malerfirma.

En av de siktede har hevdet at han hadde forlatt plassen og ikke var til stede ved bålplassen da episoden skjedde. Vedkommende ble derfor ikke fengslet da politiet ba om varetekt for alle fire i fire uker. Retten gikk bare med på varetekt for tre av de siktede.

I varetekt

Påtalemyndigheten anket kjennelsen og retten fengslet fjerdemann i to uker. Fredag ble samme person varetektsfengslet for to nye uker.

Samtidig begjærte politiet brev og besøksforbud for alle de fire involverte. Det gikk tingretten med på.

I vurderingen legger tingretten vekt på at etterforskningen ennå er i en tidlig fase og at den straffbare handlingen skjedde for kort tid siden. Retten peker på at det ennå gjenstår mye etterforskning i saken. Det gjelder både avhør av de siktede, vitneavhør, tekniske undersøkelser og gjennomgang av elektroniske spor.

Alvorlig og omfattende

Tingretten legger til grunn at det handler om en alvorlig og omfattende sak som er tidkrevende fordi fire personer er siktet i saken.

Retten vurderer det slik at hensynet til etterforskningen krever at de siktede blir undergitt brev- og besøkskontroll. Retten er enig i at det kan skade etterforskningen om de siktede får mulighet til å ha kontakt med omverdenen slik at de får mulighet til å påvirke vitner eller andre involverte.

Retten vil heller ikke gi de siktede tilgang til informasjon om saken utenfra slik at de kan tilpasse sine forklaringer.

Stor medieinteresse

Retten mener det samme hensynet tilsier at de fire heller ikke kan få tilgang til aviser og kringkasting. Grunnen til det, er at saken er omfattet med stor interesse og blir omtalt i media.

Tingretten peker på at fullstendig isolasjon er et betydelig inngrep og derfor skal brukes med varsomhet.

Retten legger likevel avgjørende vekt på at de fire ikke får blir gitt noen mulighet til å ha kontakt med hverandre slik at de kan tilpasse sine forklaringer til hverandre. Delvis isolasjon ved at de fire holdes fra hverandre i fengselet, blir ikke vurdert som tilstrekkelig. Retten peker på at de fire kan oppnå kontakt via andre innsatte.

Les også: Avdøde ble funnet ved en bålplass i skogen