Derfor ønsker Fremskrittspartiets Ungdom nå å heve frikortgrensen for inntekt til 100.000 kroner.

I sommer har Astrid Nordahl (21) fra Stjørdal fått en av Norges tøffeste sommerjobber. Hun er trainee for Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Sammen med tre andre ungdommer jobber hun hele sommeren på Stortinget for Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Frikort

Mens vanlige skattebetalere forholder seg til skattekort eller trekktabell som trekker en viss skatteprosent fra inntekten, har ungdom har ofte frikort. Det vil si at inntekt opp til 49.650 kroner er skattefritt. For hver krone ungdom tjener over frikortgrensa, trekkes det 50 prosent skatt om ikke ungdommene bestiller skattekort.

– Det er ikke særlig motiverende å fortsette innsatsen når så mye av det du har jobbet for, forsvinner i skatt. Da er det bra at vi ønsker å heve frikortgrensen, sier Astrid Nordahl.

Stjørdalingen er formann i Nord-Trøndelag FpU som er Fremskrittspartiets Ungdomsordganisasjon

– FpU har jobbet lenge for at ungdom skal ha skattefri sommerjobb. Vi er utrolig fornøyd med at regjeringen fikk flertall for å øke grensen til 50.000 kroner. Likevel utgjør ikke dette nok, og vi ønsker å heve den ytterligere til 100.000 kroner sier Nordahl.

Flere unge i jobb

Nordahl peker på hvor viktig det er for unge å få en fot innenfor arbeidslivet. Det skal lønne seg å stå på.

– Det er viktig å oppmuntre ungdom til å ta arbeid tidlig. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å ha noe på CV’n sin. Det er en stor andel ungdommer som ikke jobber overhode. Da må vi gjøre det interessant å skaffe seg jobb, og det tror jeg økt frikortgrense vil bidra til, sier Nordahl.

Fremskrittspartiets Ungdom mener det er mye viktigere at ungdom lærer seg å bli gode arbeidstakere, fremfor gode skattebetalere. De har stor tro på at forslaget vil øke interessen for tidlig deltakelse i arbeidslivet.

– Jeg husker selv fra da jeg fikk min første jobb. Jeg gikk rundt i nabolaget med Dagbladet, før jeg fikk en ekstra jobb med å vaske på et kontor. Plutselig steg jeg over frikortgrensa, og det var ikke særlig gøy å betale så mye skatt så tidlig, forteller Nordahl.

– Men hvor kommer pengene fra som dere skal bruke på dette?

– Dette handler faktisk om å prioritere. Å øke frikortgrensen til 100.000 kroner, vil ikke bli et dyrt tiltak. Dette handler om å belønne de som jobber ved siden av skole og studier. Flere ungdommer vil få jobb, og det vil hjelpe de som allerede sliter med å få endene til å møtes, svarer Nordahl.

Hun understreker hvor viktig det er at det skal lønne seg for ungdom å jobbe.

Ligger hjemme

– Det er altfor mange som ligger hjemme i senga fremfor å jobbe og skape noe. Det skal lønne seg å bidra. Og da er det klart at en økt frikortgrense vil utgjøre en betydelig forskjell. De ungdommene som står opp om morgenen, sparer for å kjøpe egen bolig eller bil, og som klarer seg selv, skal belønnes, mener Nordahl.

Lokalpolitikk

Til vanlig studerer hun markedsføringsledelse på BI. Dette er hennes store interesse utenom politikken.

Hjertesaker i politikken er eldreomsorg og en enklere hverdag for folk flest.

Hjemme i Stjørdal er Astrid Nordahl medlem av komité levekår. Komiteen har det politiske ansvaret for skolene, barnehagene og omsorgstjenestene i kommunen. Hun er også vararepresentant til kommunestyret.