Det melder Stjørdal Jeger- og Fiskerforening.

Fisket i Stjørdalselva har vært brukbart i år, men i fjor var ble det registrert en halvering av antall gytefisk i elva sammenlignet med året før.

Kun smålaks

Det er hunnlaks over 65 centimeter som ikke er lov å ta på land. 65 cm tilsvarer hunnlaks over ca. tre kilo. Det mest avgjørende tegnet som skiller hunnlaks og hannlaks er "kroken" på underkjeven til hannlaksen. Det er ikke like lett å se på smålaks som når laksen er større.

Er man i tvil skal laksen slippes fri, og laks som gjenutsettes skal registreres på laksebørsen, minner foreninga om.

Fisk som skal gjenutsettes bør ikke "kjøres" for lenge. Den skal ikke løftes over vann fisken over vann og aldri etter sporden. Man holder fisken forsiktig med snuten mot strømmen mens den kommer til hektene. På denne måten øker overlevelsen.

Slippes fri

Norsk institutt for naturforskning har undersøkt overlevelse, atferd og gjenfangst for over 1.000 gjenutsatte laks i syv norske elver. I snitt overlevde 93 prosent gjenutsetting. De som døde hadde enten skader eller ble kjørt/håndtert uforholdsmessig lenge, skriver Stjørdal Jeger- og Fiskerforening som generelt oppfordrer til mest mulig gjenutsetting av laks i elva.

I løpet av årets to første måneder har nærmere 400 laks blitt satt tilbake i Stjørdalselva. Det tilsvarer om lag 30 prosent av all laksen som har blitt fanget, ifølge fiskeforeninga.