Kjellrun Sakshaug fortalte NHO-direktør Kristin Skogen Lund om den gamle storstua på Ersgard som nå fungerer som selskapslokale. Foto: Jan Erik Sundoy

NHO-direktør Kristin Skogen Lund er begeistret over nysatsingen og omstillingen på Ersgard i Stjørdal.

Nytt levebrød

Folket på den tradisjonsrike stjørdalsgården har greid å skape nye levebrød utenom landbruksvirksomhet på den tradisjonsrike bondegården. I stedet for landbruk drives det nå reiselivs- og kurs- og konferansevirksomhet på gården.

Det var Kjellrun og Bjørn Sakshaug som startet reiselivsvirksomhet for over tjue år siden. Nå har neste generasjon med Grete Sørebø og Stein Sakshaug utviklet virksomheten mange hakk videre. Tunet på Ersgard framstår i dag som en moderne bedrift med sterke røtter i den gamle landbruksvirksomheten.

Fått til mye

– Det er virkelig artig å se hva dyktige folk får til ved å kombinere gamle tradisjoner og ny virksomhet, sier Kristin Skogen Lund.

NHO-direktøren er særlig imponert over satsingen på kombinasjonen kultur og mat. Hun roser folket på gården for kreativitet og pågangsmot. Ersgard er egentlig for liten til å kunne drive effektiv moderne landbruksdrift. Men her er det utviklet nye virksomheter i skjæringspunktet mellom reiseliv, kultur- og matopplevelser.

Det nytter

– Jeg skjønner det har vært en tøff satsing og veldig hardt arbeid. Det er artig å se at slikt nytter, sier Kristin Skogen Lund.

Hun sier seg veldig glad for at det finnes mennesker som folket på Ersgard som tør å gå nye veier.

– Kanskje er det slike egenskaper som gjør at Stjørdal hevder seg så godt, smiler NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Hun noterer at Stjørdal gjør det veldig skarpt i NHO's eget uoffisielle "norgesmesterskap" blant norske kommuner. I Midt-Norge ble Stjørdal passert bare av regionhovedstaden Trondheim.

Utnytte fortrinn

NHO-direktøren er klar over at i en slik konkurranse stiller Stjørdal med mange fortrinn spesielt basert på beliggenhet og gode kommunikasjoner. Stjørdal er en møteplass.

– Derfor er det veldig positivt å se at ivrige aktører greier å utnytte dette fortrinnet, slik folket på Ersgard gjør, påpeker NHO-direktøren.

Gode forutsetninger er en sak. Det må likevel gjøres en jobb.

– Det gjør folket på Ersgard og mange andre i Stjørdal, sier Kristin Skogen Lund.

Under besøket på Ersgard fredag fikk hun oppleve den tradisjonsrike gården der det nå utvikles et moderne kurs- og konferansesenter inni de gamle driftsbygningene. Samtidig er den historiske storstua tatt godt vare på.

Kjellrun Sakshaug (70) var den som startet med å utvikle reiselivsvirksomheten på Ersgard for over tjue år siden. Hun er fortsatt aktivt med i bedriften som gården nå er.

Tradisjonsmat

En viktig del av satsingen er Kjellruns tradisjonsmat. Kristin Skogen Lund og hennes kolleger fra Næringslivets Hovedorganisasjon fikk smake både kjøttsup med kortreist kjøtt og byggryn, servert med prostinnebrød attåt med en liten skvett lokalt produsert Alstadberger stjørdalsøl til drikke.

– Vi serverer maten på gammelt vis. Ikke noe pynt. Bare gode og lokale råvarer, sier Kjellrun Sakshaug.

Hun betrakter seg sjøl som en del av den gamle «kokarkjerring»-tradisjonen.

Under besøket fikk følget fra NHO også oppleve forberedelsene til operetten «Sommer i Tyrol» på nært hold. Det bygges nå kulisser til kultursatsingen inne på det tradisjonsrike firkanttunet på Ersgard. Neste uke inviteres det til kultur- og matopplevelser på Ersgard i samarbeid med Opera Trøndelag i Stjørdal.