Statskog har nå montert elektronisk bom for å komme inn på vegen til Leksdal Statsalmenning. Den elektroniske bommen er satt opp ved Draveng i Lånke, ved innkjøringa til Leksdal Statsallmenning. Om få dager vil nyanskaffelsen til 350.000 kroner være operativ, forteller eiendomsansvarlig i Statsskog, Per Iver Fossen.

Tror trafikken vil øke

Vegen fra Draveng og inn i allmenningen har lenge vært avgiftsbelagt. Da på den «gamle» måten, penger i konvolutt, og deretter i kasse.

– Det er flere positive effekter av denne omlegginga. Først og fremst er det ikke mulig å passere bommen uten å betale. Større sikkerhet, vi har her ingen kasse med penger, og vi tror trafikken inn til dette området bare vil øke, sier Fossen.

Går over til Mostadmark

Denne vegen fra Draveng, som har avkjøring fra riksveg 705, Selbuvegen, går over til Mostadmark i Malvik. I sin tid bygd for tømmertransport, en transport som i dag ikke lenger er aktuell.

– Tømmerstrømmen har forandret seg fra Leksdal Statsallmenning. Tømmeret tar enten vegen til Selbu, eller ned riksveg 705 og videre E6 til Skogn og Fiborgtangen. Dette har resultert i at bruken av vegen endret seg. Vi har også hatt noe uønsket trafikk. Sammen med vegeier på Malviksida, Meraker Brug, ble vi da enige om å stenge vegen på kommunegrensa. Nå legger Statsskog tilrette for å møte det nye trafikkbildet. Vi ser positivt på trafikk inn i området, et område med store kvaliteter. Her åpner det seg også veger til Fosslibekken og Storvollen, to sløyfer, sier Fossen.

Fysisk stengt

For et par år siden tok vegeierne konsekvensene av bruksendringen av vegen. Vegen ble fysisk stengt på grensa mellom Malvik og Stjørdal kommune, grensa som også skiller grunneier Statsskog på stjørdalssida, Meraker brug på Malviksida.

– Statsskog tar kostnaden med etableringa av bommen ved Draveng. Det er ikke diskutert med Meraker Brug om gjenåpning av vegen. Om Meraker Brug ønsker å etablere bom på sin side har Statsskog ingenting imot det, sier Fossen.

Fossen understreker samtidig at Statsskog ikke har noen ønsker om å fjerne dagens fysiske stenging.

Ingen bom ennå

– Har Meraker Brug planer om etablering av elektronisk bom fra malviksida?

– I dag er vegen åpen fra vår side i Malvik og fram til den fysiske stenginga av vegen. Vi har i dag ingen planer om etablering av elektronisk bom på vår side. Det kan likevel være aktuelt fram i tid. Vi har elektronisk bom i Kopperå, inn til Fjergen, og også trafikken inn til Fossvatna skal reguleres på samme måte. Vi høster nå erfaring vi kan bruke i spørsmålet om bom i Mostadmark, sier Per Hembre, skogsjef ved Meraker Brug.