Ifølge kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen, er tilstanden til toåringen alvorlig, men stabil.

- Barnet ble overført til St. Olavs onsdag denne uken. Smittekilden er ikke kjent, sier Vonen til Stjørdalens blad.

Foresatte til alle barn i skoler og barnehager i og rundt Hegra er ifølge Vonen informert om saken direkte fra kommunen. Kommuneoverlegen oppfordrer folk til å være oppmerksomme på symptomer.

Ser alvorlig på saken

- Vi ser alvorlig på dette. Vi gjør det vi kan for å prøve å finne ut hvor bakterien kommer fra. Vi tar avføringsprøver for å finne ut om noen kan være bærere, og har satt i gang med informasjonsarbeid til foreldre og ansatte i kommunen. Vi har varslet fastlegene om hvordan de kan ta i mot henvendelser angående dette. Vi går ut ganske breit ut for å finne ut hvor bakterien kommer fra og avgrense risikoen. Derfor er det viktig at folk varsler tidlig dersom de  har mistanke om noe, sier Vonen.

Han anbefaler alle foreldre å følge godt med barna.

- Foreldre må kontakte fastlegen eller legevakt hvis barn har diaré og eventuelt feber, og det er særlig hastverk hvis det oppdages blod i avføringen. De første ukene etter at et tilfelle har vært påvist er det spesielt viktig å følge med dette, sier Vonen.

Klassifiserer bakterien

E-coli er en smittsom sykdom. Sykehuslaboratorier, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet bidrar derfor for å vurdere bakteriens egenskaper og om dette har sammenheng med andre tilfeller i Norge.

- En bakterie som E.coli har vi alle sammen i magen, men det er en form av denne bakterien som lager sykdom. Vi holder på å klassifisere bakterien for å finne hvilken sykdom det er, men det er på det rene at barnet har fått en alvorlig versjon av E.coli som gjør at denne ungen nå ligger på sykehus, sier Vonen.

Ekstra oppmerksomme

Vonen sier at fastleger både på Stjørdal og i nabokommunene nå er varslet og vil være ekstra oppmerksomme i tiden framover.

- Sykdommen smitter ikke veldig lett. Med god håndhygiene skal det kunne unngås. Derfor er det ekstra viktig å vaske hendene når man har vært på toalettet og når man lager mat. Med barn er det vanskeligere å holde kontroll.

Immunforsvaret til barn gjør at de er i en risikogruppe, de tåler bakterien dårligere enn voksne.

- De tilfeller bakterien gir sykdom i alvorlig grad dreier det seg om små barn eller folk med svekket immunforsvar, sier Vonen.