Etter at det ble kjent at politikerne sa nei til å gi dispensasjon slik at Biltema kunne etablere seg på Tangmoen, har det vært hissig aktivitet på Bladet.no og Facebook.

I innleggene har politikerne måttet tåle hard medfart fra frustrerte lesere. Vi har spurt syv aktører innenfor politikk og næringsliv i Stjørdal disse spørsmålene:

1. Vil du ha Biltema til Tangmoen, begrunn svaret:

2. Burger King og Biltema skal ikke inn i dette bygget. Hvem er det tenkt til, hvem skal inn?

3. Skremmer vi bort næringslivsaktører som kunne skapt viktige arbeidsplasser på Stjørdal?

4. Når du ser på reaksjonene til befolkningen – er det grunn til å skjemmes over vedtaket?

Alf Daniel Moen

Tidligere ordfører i Stjørdal (Ap), tidligere fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, styremedlem i Balstad eiendom, styreleder i Helse Midt-Norge

1. Verken ja eller nei. Vi i Stjørdal må få avklart den videre utviklingen av kjøpesenter i kommunen og få en egen plan for dette. Vi må tenke langsiktig, og uten en slik plan vil vi i neste omgang være like langt. Den manglende avklaringen fører til at vi ikke er i stand til å håndtere utviklingen og ønsker om utbygginger og etableringer på en god måte.

2. Det må være opp til eieren. Men det er spennende å omdisponere et tidligere industribygg og ta det i bruk til andre formål.

3. Nei. Dette er aktører som er vant til dette. Det er synd at vi ikke kan svare på en god måte når noen vil utvide i Stjørdal. Men kommunen har en beliggenhet som gjør at aktørene kommer når vi har fått på plass en plan for kjøpesenterutviklingen.

4. Nei, på ingen måte. Her er det nødvendig å tenke langsiktig og tenke helhet for å få til god utvikling, og da må vi få på plass en kjøpesenterplan. Men når folk uttrykker seg som de gjør, skjer det i frustrasjon over at vi ikke kan gi det svaret de ønsker.

Margrete Mære Husby

Styrleder i Stjørdal kulturutvikling, tidligere daglig leder i Gjensidige Stjørdal brannkasse

1) Det er bedre at de etablerer seg i Stjørdal enn en annen plass, så hvis Nordplastabygget er eneste alternativ, så ja.

2) Har ikke noen formening om det, utover at jeg vet at det kommer bilsalg inn i lokalene.

3) Vi må passe oss sånn at vi ikke gjør det. Spørsmålet blir bare hvor denne typen handel skal samles. En plan på det må bli klar, og så må aktørene få et svar sånn at de ikke gir opp Stjørdal som etableringssted.

4) Det er ikke ønskelig at vi skal si nei til næring som ønsker å etablere seg her, men at vi skal skjemmes over det som har skjedd de siste dagene, er kanskje et feil uttrykk.

Geir Falck

Anderssen

Kommunestyrerepresentant Stjørdal Høyre, Eiendomsmegler Nylander

1) Tja, men vi er nødt til å ha en plan på hvor vi ønsker å ha plasskrevende virksomhet som dette.

2) Det har alltid vært industri og lager på denne tomta. Kjøpesentertanken har dukket opp det siste halvåret, men det er ikke lagd reguleringsplan fra tiltakshaver, så det er lite kommunen kan gjøre.

3) Ikke seriøse aktører.

4) Nei, de må heller være stolt over å ha politikere som tør å si nei og som forholder seg til de overordnede retningslinjene vi har for etablering av nye kjøpesenter.

Merethe

Storødegård

Regiondirektør i NHO Trøndelag

1) Hvis næringslivet skaper arbeidsplasser og skaffer inntekter til kommunen, så må vi ta på alvor ønsket som de har. Når man planla området på Tangen i sin tid var det for å legge til rette for oljeindustrien, men da gjorde man om så Plantasjen kunne bygge. Man må være pragmatisk i forhold til hva som er fornuftig. Samtidig har jeg respekt og forståelse for at det må være et system, men det har man gjort tidligere.

2) Jeg har ikke noe svar på det.

3) Det er et godt spørsmål, det har i alle fall ikke vært god nok dialog mellom aktørene i denne sammenhengen.

4) Dialogen har vært for dårlig når de stiller seg sånn. Men å skjemmes er språkbruk som vi ikke bruker. Politikerne bruker av fritida si og stiller opp for å bidra til samfunnsutviklinga så jeg liker dårlig at denne typen saker utvikler seg til politikerhets. Enig eller uenig, vi må være saklig.

Torstein

Mørseth

Leder av Stjørdal Næringsforum

1) Jeg har signalisert at jeg var positiv til det. Det er viktige signaler utad at vi ønsker etableringer og nye arbeidsplasser velkommen.

2) Det vet jeg ingenting om. Saken handler vel om det er riktig å gi dispensasjon.

3) Jeg er redd for at det gir dårlige signaler utad hvis vi sier nei for ofte. En næringsvennlig kommune skal legge til rette for etableringer.

4) Det er sterkt beklagelig hvis konsekvensen blir at Biltema flytter fra Stjørdal. Vi trenger slike bedrifter.

Ragna Straume

Kommunestyrerepresentant Stjørdal Venstre

1) Ja, jeg ønsker meg Biltema på Tangmoen. Nå må politikere og administrasjon prioritere å en en god og ryddig prosess der vi får gjort noe med planverket slik at det blir forutsigbart for alle aktører. Alle næringsaktørene må få lik behandling.

2) Vi skal ha bilrelatert næring i dette område. På sikt både Biltema og Burger King når området er omregulert.

3) Ja, jeg tror vi skremmer eller holder mange borte fra å tenke på Stjørdal med ikke å ha ett god stort sentrumsnært næringsområde. Jeg sa i strategidebatten at jeg ønsket meg mer fokus på næring i både formannskap og i komiteene. Vi trenger hele tiden å være oppdatert på hva som skjer. Jeg synes det er veldig beklagelig at for eksempel Vikaune fabrikker og Nesta har gått utenfor kommunen for å se etter tomt.

4) Nei, jeg skjemmes ikke over vedtaket. Det er politikerens jobb å gå ut å forklare hvorfor de stemte som de gjorde. Dette skal de gjøre klart og tydelig. Ser at noen tenker at det er noen bindinger mellom noen enkeltaktører og det kan jeg på det sterkeste avvise, i alle fall for Venstres del.

Ivar Vigdenes

Ordfører Stjørdal kommune

1) Nei. Konsekvensene av å fravike reguleringsplan på det området må være nøye gjennomtenkt. Vi vet at det er kapasitet til å ta imot enda mer detaljhandel på Tangen enn hva den ene enkeltsaken vil tilsi. Akkurat nå mottar et flertall av politikerne i komite plan mye kritikk for den enkeltavgjørelsen de har fattet. Så har vi også sett fra andre kommuner hvilken kritikk lokalpolitikere har fått som over tid har bidratt til å flytte aktivitet ut ifra sentrum.

2) Det er det opp til eiendomsbesitterene å avgjøre innenfor de rammer reguleringsplanen fastsetter.

3) Stjørdal vokser enda mer i arbeidsplasser enn innbyggertallveksten. Vi skal være en annerledeskommune, vi er åpen for næringsaktivitet hos oss. vi skal også være en annerledeskommune når det gjelder å være konsekvent, og over tid og i enkeltsaker fastholde målet, og at det skal utvikles næring i sentrum, at vi ikke skal få en sentrumskjerne som er død og uten aktivitet over tid.

4) Nei.

Biltema drar sin veg

Politikerne sa nei

Debatten raser om BurgerKing